al-Assad välkomnar fredskonferens

1:44 min

Syriens president Bashar al-Assad välkomnar det initiativ som tagits av USA och Ryssland om en fredskonferens om inbördeskriget i Syrien. Men han tänker inte förhandla med ”terrorister”.

Det säger han i en intervju med en Argentinsk tidning där han också vidhåller att han inte avgår innan presidentvalet 2014.

Men Bashar al-Assad är också snabb att lägga till att han inte tror att en konferens kan lösa problemet med terrorism i landet. Oppositionen  är alldeles för splittrad för att ens kunna enas kring en gemensam lösning, enligt honom.

Han underströk ännu en gång att han inte förhandlar med ”terrorister”.

I fredags var FN:s generalsekreterare Ban Ki- Mon i Ryssland för samtal om fredskonferensen med både den ryske utrikesministern Lavrov och president Putin. Alla underströk att den måste genomföras så snabbt som möjligt, helst redan i början av juni.

I intervjun med den argentinska tidningen Clarin så säger al-Assad att han ser positivt på konferensen. Men al-Assad lägger hela tiden till att han inte förhandlar med de han anser vara terrorister och som verkar i Syrien.

Detta samtidigt som de som arbetar för att få konferensen till stånd har understrukit att det är viktigt att få med alla parter till förhandlingsbordet.

Den syriske presidenten förnekar också att regimen på något sätt skulle ha brukat sina kemiska vapen.

– Om vi gjort det så hade vi inte på något sätt kunnat dölja det, då bruket av kemiska vapen skördar tiotusentals offer inom bara några minuter. Vem kan dölja något sådant? sa han.

Han förnekade också att regeringen använder sig av utländska styrkor.

– Det finns Hizbollah-anhängare i Syrien, de kommer och går, men de har funnits i landet långt före den här krisen, sa Bashar al-Assad i intervjun.

I dag genomför Syriska trupper en offensiv mot rebellfästen Qusayr. Armen har omringat staden, uppger en oppositionsgrupp i London.