RUOŦŦA/ Sverige

Rikstidning vill skrota Sametinget

4:27 min

I gårdagens ledare skriver Expressen att det är hög tid att lägga ner Sametinget. Sametingets ordförande Per Mikael Utsi kräver en offentlig ursäkt på deras ledarsida, då ledaren baserar sina argument på felaktigheter, säger Per Mikael Utsi.

"Du vet att din granne hemma i byn kommer att rösta på Moderaterna och vill stoppa henne. Eftersom röstlängden är offentlig har du överklagat din grannes rösträtt med hänvisning till att hon inte har svenskt blod i ådrorna.

Länsstyrelsen i Norrbotten finner att din granne inte är av rätt ras och drar in rösträtten.

Det är möjligt att Sverigedemokraterna skulle uppskatta en sådan icke liberal demokratisk ordning där rösträtt är något man ärver och endast "pursvenskar" kan välja sina företrädare. Men principiellt är det förstås förkastligt: staten ska inte särbehandla individen efter någon rasbiologisk sörja.

Ändå har Sveriges riksdag gått ner sig i sörjan.

Exemplet ovan är giltigt för sametinget och i morgon är det dags för val till till detta lilla pseudoparlament, som fyller 20 år. Och där kan alltså endast "pursamer", samer med rätt genetisk bakgrund, rösta", skriver Expressen i gårdagens ledare. 

Sametingets styrelseordförande Per Mikael Utsi säger att ledaren bygger på två grundläggande felaktighter. 

- För det första, samekriteritet är inte baserat på släktskap som ledaren påstår. Samiska röstlängden är baserad på kulturtillhörighet - om man tillhör den samiska språkgruppen, säger Utsi.

Den andra felaktigheten menar Utsi är att man i ledaren påstår att rensköteslrätten är ett privilegium. 

- Det är konstaterat av Högsta Domstolen att det är egedomsrätt. Det kan staten varken ge eller ta från samerna. Och det vi inom Sametinget diskuterar är hur denna egendomsrätt ska omfatta alla samer, säger Per Mikael Utsi. 

Vad säger du om den här ledaren som publicerades i Expressen?
- Tidnignen baserar sina argumentation på felaktiga grunder, så deras skyldighet är att be samerna om en offentlig ursäkt på deras ledarsida, säger Per Mikael Utsi. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Sveriges Radio