Flyktingbarn hämtas från BUP för att utvisas

2:00 min

Det händer att gränspolisen går in på barnpsykiatriska kliniker, BUP, och där hämtar ungdomar som ska avvisas.

Det finns ingen gemensam praxis. På barn- och ungdomspsykiatrin, BUP, i Malmö säger man nej, medan andra kliniker har valt att samarbeta med polisen.

Ett exempel är BUP i Jönköping, där 15-årige Ahmed från Afghanistan hämtades av polisen och sattes på ett specialchartrat plan till Italien.

– Jag vaknade av att det stod fyra poliser vid min säng, två på varje sida. De lyfte upp mig och bar ut mig till en väntande ambulans, säger Ahmed.

Det var den 9. november förra året. Ahmed hade då varit tvångsinstagen på BUP i Jönköping i tre veckor. Han minns inte mycket från den tiden:

– Jag fick tabletter och sov mest hela tiden, säger han.

Ahmeds öde uppmärksammas i en ny bok, De förlorade barnen, skriven av journalisterna Katia Wagner och Jens Mikkelsen, som av en tillfällighet träffade Ahmed på ett härbärge för hemlösa i Rom.

Han hade då levt på gatan, sovit på härbärgen eller i parker, och ätit på soppkök under en dryg månad. Nu är Ahmed tillbaka i Sverige igen och söker asyl.

Polisen i Jönköping som genomförde utvisningen såg inga problem med att hämta Ahmed inne på barnpsyk.

– Vi höll en dialog med sjukvården och hade läkarna inte bedömt att det var möjligt så hade vi ju inte genomfört det, säger Peter Åberg, chef för gränspolissektionen.

Men Marit Gustavsson, som är överläkare och verksamhetschef på BUP i Jönköping, vill inte kommentera Ahmeds fall. 

– Jag kan inte kommentera det enskilda ärendet. Jag kan bara säga att övergången mellan sjukvård och myndighet ska föregås av en lämplighetsprövning.

Men är det lämpligt tycker du att polisen går in på en barnpsykiatrisk klinik?

– Jag tycker att det är lämpligt att vi gör kloka och individuella prövningar för varje enskilt ärende och varje enskild situation.

Tycker du att det här är ett svårt beslut att fatta?

– Ja.

På den barnpsykiatriska kliniken i Malmö tillåter man inte att polisen går in på avdelningen och hämtar ungdomar som ska utvisas.

Ordföranden för Föreningen för barn och ungdomspykiatri, överläkare Lars Joelsson, som är chef för BUP i Strömstad, går på samma linje och han beklagar att det inte finns några nationella riktlinjer.

– Jag har svårt att se att det skulle vara polisen skulle komma in och hämta någon. Jag tror att vi måste ta upp den diskussionen, så att vi får ett gemensamt förhållningssätt.