Boende evakuerades på grund av bränder i Husby

1:15 min

Räddningstjänsten tvingades utrymma ett flerfamiljshus i Husby, på grund av giftig rök som spred sig efter flera bränder under nattens upplopp i Husby.

Brandmännen på plats fick jobba under svåra förhållanden, när gäng med ungdomar kastade sten på både dem och polisen som skickats ut för att stoppa den omfattande vandaliseringen.

– Det var en hotfull stämning och det kändes väldigt obehagligt, även om det inte var direkt riktat mot oss, säger Kjell Berglöf, yttre befäl vid Storstockholms brandförsvar.

Upploppet i Husby började vid tio-tiden på kvällen med att ungdomar satte eld på bilar och kastade sten mot polisen.

Vid tre-tiden på natten pågick flera bränder, bland annat kastades en brandbomb mot en skola i Husby.

– Det inleddes med att det var några ungdomar som satte eld på några parkerade bilar, sedan kom räddningstjänst och polis och då började de att kasta sten mot polisen, säger Fredrik Andersson vid Stockholmspolisens länskommunikationscentral. 

Larmet kom in till polisen vid 22-tiden. Ungdomarna tog sig sedan till Husby centrum, där bland annat fönsterrutor slogs sönder i centrumanläggningen.

Polisen rubricerar händelsen som våldsamt upplopp. Enligt Fredrik Andersson var ett 40-tal ungdomar inblandade i upploppet och ett 40-tal poliser fanns inledningsvis på plats med bland annat hundpatruller.

Flera poliser har skadats när de träffats av stenar som ungdomarna kastat mot dem.

Vid tvåtiden kom uppgifter från polis och räddningstjänst att en brandbomb kastats mot Husbygårdsskolan och att flera bilar satts i brand.

– Det är en bilbrand i ett garage bland annat, och en postbil sattes i brand intill en byggnad, som också tog eld. Men räddningstjänsten har bränderna under kontroll, säger Fredrik Andersson.

Fem brandstationer finns på plats, uppger Stockholms brandförsvar. Totalt fick ett åttiotal personer evakueras från ett bostadshus på grund av den kraftiga rökutveckling från en branden i garaget som ligger under fastigheten.

– Vi var tvungna att evakuera människor under flera timmar, på grund av röken från bilbränderna, säger Kjell Berglöf.

Sidi Dramme bor i Husby och han är krtisk:

– Det här är helt galet. Alla förlorar på det här och det känns inte bra. Hela samhälllet förlorar på det, alla får betala kostnaderna för skadorna.

En annan Husby-bo, Ali Muzelef, befann sig på gatan när händelserna inträffade. Enligt honom har kvällens händelser sitt ursprung i det som hände i måndags, då en man sköts ihjäl av polis i Husby efter att ha hotat människor med kniv.

– Det stämmer att det brann bilar, för att efter det som hände i måndags, då en 69-årig man blev ihjälskjuten av polisen, har man velat ställa polisen till svars. Man har ringt, hållit demonstrationer, men det är uppenbart att när det inte finns andra kanaler tar de till det här, säger han på telefon till Sveriges Radio.

– Jag har sett brutalt övervåld från polisens sida, de har skickat hundar mot människor som inte har något med det här att göra, de har på olika sätt och vis stormat och attackerat grupper med människor, säger Ali Muzelef.

Fredrik Andersson vid Stockholmspolisen kan inte kommentera de uppgifterna, utan hänvisar till Västerortspolisen för detaljer, men när Sveriges Radio når Västerortspolisen hänvisar de tillbaka till Stockholmspolisens länskommunikationscentral.

Vid 05.30-tiden var det lugnt i Husby, uppger TT.

-Polisen har inlett en förundersökning om våldsamt upplopp. Ingen har gripits, säger Fredrik Andersson.