Upploppen kopplas till polisinsats

3:29 min

Reaktionerna är starka efter kvällens och nattens upplopp i Husby i västra Stockholm. "Fullständigt oacceptabelt att ligister äventyrar säkerheten", säger stadsdelsnämndens ordförande. Men polisen får också kritik.

Adalgisa Valente har bott i Husby i 35 år. Nu bor hon ett stenkast från centrum, och när gårdagens kravaller sattes igång såg hon på avstånd hur det brann.

- Det var massor av ungdomar med huvor - 30-40 eller mer. Det började med att växter började brinna. Sedan bänkar. Det är tråkigt faktiskt. Jag tittade ut, men stängde min inglasade balkong, säger Adalgisa Valente, som just ska ge sig ut och titta på förödelsen i centrum.

Upploppen i Husby är en reaktion på polisens agerande i måndags, då en 69-årig man sköts till döds i samband med en husrannsakan i Husby i västra Stockholm. Det hävdar förortsorganisationen Megafonen, som i onsdags ordnade en demonstration mot polisens ingripande, och kräver en oberoende utredning av dödsskjutning .

- Vi ser definitivt en koppling mellan mordet på en 69-årig man och upploppen, säger Rami Al-Khamisi från Megafonen.

Vad har dödsskjutningen satt igång menar du  ?

- Vi har ganska många år sett polisens ökade brutalitet i förorten. Nu gick det så långt att man sköt en knivbeväpnad man och frågan många har ställt sig är huruvida det hade behövts. Det vi såg igår tror vi är en stark reaktion på att människor känner ett så lågt förtroende för myndigheter och polisen. 

Upploppen, då fönsterrutor slogs sönder och bilar sattes i brand, utfördes av ett 40-tal maskerade ungdomar. Enligt Rami Al-Khamisi deltog inte Megafonen själva i kravallerna.

- Men många av oss bor i området och var därför ute. Det finns ingen anledning att ta avstånd eller stödja händelserna. Vi vill se framåt, och jobba för att man ska göra sociala satsningar i området, som kan förhindra sådana här händelser.    

Megafonen riktar också kritik mot vad man betraktar som övervåld i samband med nattens kravaller.

I Husby finns ett starkt lokalt engagemang, ett slags gräsrotsrörelse som kämpar att öka den lokala servicen, och för att påverka den pågående upprustningen av lägenheterna i området, som är byggda under miljonprogrammet.

Arne Johansson, från organisationen Järvas framtid, säger att polisinsatsen i måndags trissat upp stämningen i Husby.

- Våldsamheter av den här typen har vi aldrig sett tidigare, men det är klart att dödsskjutningen av den här mannen hettade upp situationen - det är uppenbart, säger Arne Johansson.  

Vid Husbygårdsskolan sopas glaset från sex krossade fönster upp. Karima Tice, företagare i Husby, anser att både polisen och upprorsmakare är ansvariga för det som hänt.

- Det är väldigt obehagligt när en plats där man trivs får ryktet som en plats i krig. Men det är inte det är jag arg för - det är polisen hur de sköter sig i sitt jobb när de har skjutit en person.   

Bo Sundin (M), stadsdelsnämndens ordförande i Kista-Rinkeby, som bor i Husby, ägnade gårdagskvällen åt att titta på vm-finalen i hockey, och märkte först inte mycket av upploppen.

- Sedan hörde jag att Husby var avspärrat, så då förstod jag. Det är fullständigt oacceptabelt att en liten grupp ligister äventyrar säkerheten för 99 procent av befolkningen, säger Bo Sundin.

Under veckan har stämningen laddats upp, efter dödsskjutningen i samband med polisingripandet.

- Något gick snett där och det ska utredas av åklagare. Men en sådan händelse får inte leda till att organiserade grupper ställer till upplopp.

Motdraget från politiskt håll blir att mobilisera det som Bo Sundin kallar goda krafter. Det handlar bland annat om Järvandan som är ett nätverk av föreningar och myndigheter.  

- Jag kommer att ha ett antal möten under dagen, och det kan bli aktuellt att förstärka med nattvandrare och andra vuxna ute de närmaste kvällarna, säger Bo Sundin, som själv brukar nattvandra i området.

Från polisens håll koncentreras just nu arbetet till att försöka identifiera de aktiva i upploppet.

- Vi försöker också samarbeta med organisationer, och se om hur ska förhindra att det här upprepas, säger Lars Byström.

Polisen kritiseras för övervåld- vad säger du om det?

- Det får i så fall anmälas på sedvanligt sätt. Så får vi utreda det.