Smörgåstårtans pappa ger sina bästa tips

8:04 min

Många menar att smörgåstårtan har upplevt en renässans de senaste åren, kanske för att det är en trend att gå och fika. En av dem som var tidiga med att göra smörgåstårtor är Gunnar Sjödahl som arbetade på Wedemarks konditori, och som kallasa smörgåstårtans pappa.

– I mitten av 1960-talet gjorde vi väldigt mycket landgångar på konditorierna och då började jag fundera på om vi inte skulle kunna lägga i hop dem med någon fyllning. Efter en massa funderande och testande på min fru och mina arbetskamrater skapade jag smörgåstårtan, säger Gunnar Sjödahl.

Intresset för smörgåstårtan växte snabbt

På Wedemarks konditori introducerades tårtan till kunderna genom att den såldes i bitar istället för smörgåsar, och kunderna gillade det de fick.
– I början av 1970-talet hade smörgåstårtan spridit sig från söder till norr, och det kände jag mig stolt över, säger Gunnar Sjödahl.

Brödet är det viktigaste i smörgåstårtan

Det viktigaste i en smörgåstårta är brödet, menar Gunnar Sjödahl. Det får inte vara för kompakt utan måste vara luftigt.
– Jag har nu kommit på att man ska ha ett mörkt bröd mellan två ljusa. Det ger både variation och en annan smak, tycker Gunnar Sjödahl.
Den godaste smörgåstårtan Gunnar Sjödahl själv gjort tycker han är en med fyllning av räkost och avokado och lax.
– Den är himmelskt god, säger han.Lisbeth Hermansson

lisbeth.hermansson@sverigesradio.se