Rullstolsburen låg på golvet en hel natt med öppen balkongdörr

En rullstolsburen kvinna i Norrköping fick ligga på golvet i sin lägenhet en hel natt med öppen balkongdörr utan att någon reagerade. Nu har Vård och omsorgskontoret i Norrköping gjort en Lex Sarah anmälan till Länsstyrelsen.

Kvinnan som bor i en egen lägenhet behöver varje dag hjälp av både personliga assistenter och hemtjänsten. Kvinnan sitter i rullstol och har ett trygghetslarm som hon varje kväll larmar med när hon vill gå och lägga sig. För två veckor sedan hittades hon klockan sju på morgonen liggande på golvet framför sin öppna balkongdörr nedkyld men utan några andra skador. Dagen innan hade kvinnan precis som vanligt fått besök av både hemtjänst och personliga assistenter som lämnade lägenheten vid åtta tiden på kvällen. Ingen reagerade på att kvinnan inte larmade som vanligt när det läggdags förrens morgonen därpå. Det visade sig att hon försökt att ta sig från rullstolen till soffan och ramlat. Hon larmade men ingen kom. När personalen undersökte larmet visade det sig att det stängts av.

Personalen förnekar att de rört larmet och kvinnan säger att hon inte haft något besök efter att den personliga assistenten gått hem. Larmet är så konstruerat att det inte ska gå att stänga av misstag. Nu vill områdeschefen att länsstyrelsen utreder händelsen.