Halland

Stölder mot äldre: Ett stort mörkertal

7:07 min

Många äldre anmäler inte när de blir bestulna, tror Håkan Jönsson som är professor i socialt arbete vid Lunds universitet. Det kan bero på att de känner skam eller att de helt enkelt inte minns.

P4 Halland har den senaste tiden rapporterat om flera äldrestölder. Många rör så kallade åldringsstölder, där personer lurar äldre inne i deras lägenheter.

Men även en anställd inom äldreomsorgen i Kungsbacka är misstänkt för att ha stulit från personer vid ett 20-tal tillfällen då hon har gjort besök hos.

– Jag skulle tro att det sker fler brott än som kommer till polisens kännedom och det har många skäl, säger Håkan Jönsson, professor vid Socialhögskolan vid Lunds universitet som har deltagit i forskningsprojekt inriktat mot äldre.


Vad kan det vara för skäl?

– Det kan handla om att man faktiskt inte känner till att man blir bestulen. Om det är så att man begår den här typen av brott skulle jag tro att man i första hand riktar sig mot personer som kanske är lite oklara och som har svårt att komma ihåg saker.

Hur mycket kan det handla om skam?

– Om man har släppt in någon, som det som polisen kallar för åldringsbrott. Då kan man känna skam för att man har gått på den där blåsningen.


Men enligt Håkan Jönsson
kan det även röra sig om att det är många personer som vistas runt omkring äldre personer.

– Då kan det vara svårt att rikta anklagelserna mot någon, för då misstänkliggör man också en hel personalgrupp.

Ett annat problem är att det kan handla om ett barnbarn eller någon annan anhörig som man tror kan ha stulit pengar eller liknande.

– Och de flesta är väldigt obenägna att polisanmäla sina anhöriga.


Håkan Jönsson tror att det finns sätt att råda bot på stölder inom äldreomsorgen.

– Låg personalomsättning är givetvis en faktor som man kan försöka påverka i alla fall. Risken ökar ju fler det är.


Karin Ingströmer
karin.ingstromer@sverigesradio.se