
Riksidrottsförbundet: "Alla barn ska ha möjlighet att idrotta"
Riksidrottsförbundets grundprincip är att alla barn och unga ska kunna idrotta och pengar ska inte stoppa dem.
– Alla ska ha möjlighet att vara med, även utifrån kostnadsaspekten, säger Peter Eriksson, barn- och ungdomsansvarig på Riksidrottsförbundet.
Enligt Riksidrottsförbundet har det blivit dyrare att vara aktiv inom vissa barn- och ungdomsidrotter. Friidrott och fotboll har ökat mest i kostnader senaste åren, men de dyraste idrotterna är fortfarande ridsport och ishockey. För att sänka kostnaderna jobbar många klubbar med att sälja exempelvis lotter.
– Initiativet är ju bra eftersom det handlar om att slippa höja medlemsavgifter, men de som har svårt att få ihop till avgifterna har kanske också svårt att sälja lotter eftersom de kanske inte har det kontaktnät som krävs, så det är tudelat, säger Peter Eriksson.
Vad rekommenderar ni föreningarna att göra för att sänka kostnader för träningsavgifter?
– Nummer ett är att se över verksamheten; hur många läger åker man på, hur många träningar har man och se över om alla aktiviteter behövs eller om man kan klara sig undan vissa aktiviteter, säger Peter Eriksson.
Riksidrottsförbundet råder föräldrar att bli medlem i den förening som barnet är aktivt i.
– Då har man större möjlighet att påverka avgifter. Avgiftshantering tas upp på årsmöten. Som förälder kan man också engagera sig på föräldramöten och få alla i föräldragruppen att se att det finns olika individer i grupperna som kanske inte har samma betalningsförmåga, säger Peter Eriksson.
Idrott på lika villkor?
Vi har temavecka om idrottsföreningarnas ungdomsverksamhet. Vad tycker du att vi ska ta upp? Hör av dig till publikredaktör Anna Ahlström, ring 060 - 19 03 30 eller mejla p4vasternorrland@sverigesradio.se.
Efter tre
P4 Västernorrland Sveriges Radio
eftertre@sverigesradio.se