Dubbel cheeseburgare med tillbehör

4 personer

  • 550 g högrev, gärna hängmörad
  • 200 g bringa, gärna hängmörad
  • 50 g lägg (eller annan del med hög koncentration av bindväv, t ex nacke)
  • salt och svartpeppar
  • 4 hamburgerbröd
  • smör till bröden
  • 8 skivor amerikansk cheddarost
  • burgardressing (se separat recept)
  • 8 skivor dillpickels (se separat recept)

Mal färsen en första gång och blanda i en bunke.
Lägg sedan en skärbräda täckt av ett rejält ark plastfolie under köttkvarnens munstycke.
Mal färsen en andra gång i omgångar och ta försiktigt emot fibrerna när de kommer ut ur munstycket och lägg dem i långa rader på plastfolien. Fortsätt tills allt kött är malt och fibrerna ligger ovanpå och jäms med varandra.
Lägg över plasten från ena långsidan och dra färsen mot plasten med handen samtidigt som den andra handen spänner plasten. Rulla därefter ihop plasten under spänning tills det blir en hårt packad korv.
Rulla korven några gånger med händerna och tryck sedan in färsen i korvens ändar. Tvinna ihop den utstickande plasten i ändarna så att det ser ut som en smällkaramell.
Lägg in korven i kylen eller frysen om det är ont om tid. Den ska bli kall men inte stum. Bäst blir den om den får vila i kylen till dagen efter, men det är inte nödvändigt.
Ta fram den kalla korven och skär 8 lika tjocka skivor a 100 g.
Hetta upp en gjutjärnspanna tills den är riktigt het. Kom ihåg att inte använda något stekfett.
Lägg i köttpuckarna och tryck ut dem med en stekvikt eller biffbankare tills de är platta (ca 1 cm). Salta och peppra.
Stek hastigt på högsta värme 2–3 minuter, skrapa försiktigt loss köttet från pannan med stekspaden och vänd biffen utan att den frasiga stekytan faller av. Salta och peppra.
Stek ytterligare 3 minuter tills köttet fått en fin stekyta och lätt rosa ton inuti.
Dela under tiden bröden. Smöra insidorna och rosta bröden i en stekpanna bredvid. Rosta även utsidorna så att skorpan träder fram och burgaren känns varm att hålla i.
Lägg ost på biffarna och lyft upp dem på varandra två och två mot slutet så att de blir dubbelburgare och osten smälter.
Bred på dressing på bottenbrödet.
Lyft av biffarna från värmen och lägg på bottenbrödet.
Toppa med två skivor gurka och avsluta med toppbrödet.

 

Dillpickles

  • 4 västeråsgurkor eller 1 vanlig gurka
  • 2 1/2 dl vatten
  • 2 dl vitvinsvinäger
  • 1 1/4 dl grovhackad dill
  • 2 msk strösocker
  • 3 vitlöksklyftor, grovt hackade
  • 1 tsk flingsalt
  • ¾ tsk dillfrön
  • 1 tsk senapsfrön
  • 1 tsk korianderfrön

Skiva gurkorna i ½ cm tjocka skivor och lägg dem i en burk med tätslutande lock.
Blanda vatten, vinäger och resten av ingredienserna i en kastrull och koka upp. Koka ett par minuter tills socker och salt lösts upp. Ta av från värmen och låt svalna till rumstemperatur.
Häll blandningen över gurkorna och ställ i kylen minst 24 timmar och upp till 2 veckor. Rör om någon gång under tiden.

 

 Burgardressing

  • 4 skivor dillpickels (se recept ovan)
  • 1 1/4 dl hemrörd eller amerikansk majonnäs
  • 1 msk ketchup
  • 1 tsk amerikansk gul senap
  • ¼ tsk vitlökspulver
  • ¼ tsk paprikapulver
  • 1 nypa cayennepeppar

Finhacka gurkan och blanda med övriga ingredienser i en skål.
Vispa ihop dressingen tills den är väl blandad och ställ in i kylen en stund.