Sörmland

Medhelp hotar bryta ambulansavtal med landsting

2:16 min

Företaget Medhelp, som sköter ambulansdirigeringen i bland andra Sörmlands län, hotar nu att bryta kontraktet och hoppa av sitt uppdrag redan om en månad.

Medhelp skriver i ett brev till de fyra landsting som berörs att om företaget inte inom den tiden får de extrapengar som företaget begärt, så kommer Medhelp att upphöra med ambulansdirigeringen i de landstingen. Det gäller från och med den 19 juni, säger Medhelps divisionschef Geir-Erik Hyvärinen.

– Då kommer inte vi att leverera några tjänster efter det datumet, säger Geir-Erik Hyvärinen.

Då kommer ni inte att larma ut några ambulanser i de här fyra landstingen?

– Det är vad det innebär. Men jag vill inte att vi ska hamna i den situationen. Fyrklövern har ju tid på sig för att lösa den här situationen. Bollen ligger hos dem nu. 

Fyrklövern, det är landstingen i Sörmland, Uppsala, Västmanland och region Gotland. I de landstingen sköter Medhelp utlarmningen av ambulanser sedan hösten 2011. Men förra månaden krävde Medhelp att de fyra landstingen ska betala ut nära 21 miljoner i extraersättning till företaget. Medhelp menar att antalet telefonsamtal som företaget fått att hantera har blivit långt fler än landstingen berättade i samband med anbudsförfarandet.

– Vi har över 200 000 fler samtal än vi hade trott att det skulle handla om. Det kan vara ambulansbeställningar, det är polis, räddningstjänst... säger Geir-Erik Hyvärinen.

Kan man tolka det här som att ni lade ett för lågt anbud?

– Nu, när vi har facit i hand, var det drygt en miljon för lågt per månad. Men hade volymerna varit så som de beskrevs i anbudet, så hade vi inte haft de här stora underskotten.

Från Medhelps sida hävdar man att volymerna som landstinget uppgett i anbudsunderlaget är juridiskt bindande, något som avvisas av Uppsalalandstingets chefsjurist Jens Larsson:

– Vi kan omöjligen veta hur det blir i framtiden med antalet samtal, och vi tänker inte heller ha en konstruktion där vi tar betalt per samtal, utan detta är en dygnet runt-tjänst som ska fungera hela tiden, och det vet Medhelp, säger Jens Larsson, chefsjurist på landstinget i Uppsala.

Landstingsrådet i Uppsala moderaten Nina Lagh säger att landstingen kommer att klara utlarmningen av ambulanser också efter den 19 juni, även om Medhelp gör verklighet av hotet att hoppa av.

– Vi har en beredskap för att titta över hur vi ska göra om det här händer. Men vår bedömning är att det inte är möjligt för Medhelp att sluta utföra den tjänsten, och det är också så att Medhelp måste ta sitt ansvar utifrån det avtal som vi har tecknat tillsammans, säger Nina Lagh.

Om Medhelp hoppar av, vem tar då över? Landstingen själva eller SOS Alarm?

– Jag kan inte spekulera i hur det blir den 19 juni om inte Medhelp fullföljer sitt avtal. Vi har beredskap och får se hur det blir framöver, säger Nina Lagh (M), landstingsråd i Uppsala.

Mårten Nilsson
marten.nilsson@sverigesradio.se