P4 Morgon

Smålands stolthet - Östers IF eller Kalmar FF?

7:37 min

Fyra SM-guld ställs mot ett - Östers IF mot Kalmar FF. På torsdag är det Smålandsderby på Guldfågeln Arena och nu utmanar Öster Kalmar mer än bara fotbollsmässigt. Öster säger sig nämligen vara Smålands Stolthet, precis som Kalmar FF gör.

I november 2012 ansökte Kalmar FF om att varumärkesskydda frasen "Smålands stolthet"och i februari 2013 var det klart. Kalmar FF hade fått igenom frasen som ett nationellt varumärke. Men trots det hävdar även Östers IF att de är just det - Smålands stolthet.

Inför derbyt på torsdag har Kalmar nu skapat en hemsida för att hjälpa Öster med en ny slogan. Så här skriver laget på webbplatsen:

Vi i Kalmar FF har använt oss av och levt upp till epitetet Smålands stolthet® under flera framgångsrika säsonger i högsta serien. Nu har det kommit till vår kännedom att ni använder er av samma slogan. Så galet det kan bli! Detta missförstånd har förvirrat den lokala fotbollspubliken och därför har vi valt att registrera och varumärkesskydda vår slogan Smålands stolthet® hos Patent- och registreringsverket. Men Smålands stolthet måste också leva upp till sitt epitetet och vara en både generös och vänlig fotbollsklubb. Därför har vi nu tagit fram en slogangenerator som ni kan använda er av i ert fortsatta arbete. Lycka till!

Exempel på olika slogans till Öster från Kalmar är: ÖSTERS IF - "Hyfsat bra", "Ett av de bättre lagen i Växjö", "Inte för stolta för att förlora", "Ett smågulligt lag", "Mitt i lingonriset", "Nåt lag ska ni ju hålla på" och "Mitt i ingenstans".

Vill du höra vad de olika klubbarna säger om detta? Lyssna på ljudklippen ovan.