Flera gripna efter nya upplopp i Husby i natt

2:05 min

Sju eller åtta personer har gripits i Husby i nordvästra Stockholm efter nya oroligheter där i natt. Bilar sattes i brand och både räddningstjänst och polis utsattes för stenkastning.

– Någonstans mellan 250 och 300 personer har rört sig i området och begått våld, skadegörelse och startat bränder, säger polisens insatschef Sebastian Sennerby om natten i Husby.

Har ni gripit någon?

– Ja, sju eller åtta är gripna för brott i samband med våldsamt upplopp.

Det var andra natten i rad med oroligheter i Husby utanför Stockholm där bilar sattes i brand och polis och räddningstjänst utsattes för stenkastning.

Bland annat sattes kravallutrustad polis med hundar in för att skydda räddningstjänsten.

– Vi har utsatts för väldigt mycket våld, det har varit en ganska pressad situation för oss. Vi har fått jobba väldigt hårt för att kunna freda räddningstjänsten.

Poliser blev utsatta för stenkastning. Har några blivit skadade?

– Vi har fyra till sex poliser som är lindrigare skadade. De har utsatts för ett ganska ihållande stenregn och har träffats av mycket flygande föremål under passets gång, säger polisens insatschef Sebastian Sennerby.

Enligt polisen har de inblandade i bråken varit alltifrån 12-13-åringar till vuxna som polisen betecknar som ”kända kriminella”.

Bland de boende i området har oroligheterna under natten vållat starka reaktioner.

– Jag är urförbannad. Jag gick ut för att jag tänkte gå till mitt jobb och försvara mitt arbete så att ingen sätter eld på det, säger en kvinna som vår reporter träffade i centrala Husby i natt.

Var jobbar du?

– Jag jobbar på en förskola här.

En annan kvinna säger att det är svårt att förstå att något sådant här kan hända.

– Det är svårt att föreställa sig att det kan hända i Europa, i Sverige, där vi har demokrati, där vi har jämlikhet, vi har lagar… och att sådant här händer, säger hon.

I en annan Stockholmsförort, Fittja, har ett 20-tal ungdomar kastat sten på tunnelbanetåg i natt och tre bilar sattes i brand.

Också här blev brandmännen utsatta för stenkastning, enligt polisen.