Instagram-kontot leder nu till åtal

1:17 min

I dag väcks åtal mot de två tonårstjejer som ska ha startat Instagramkontot som ledde till upplopp utanför två gymnaiseskolor i Göteborg i december. Anna-Maria Valic som går på Plusgymnasiet minns dagen som kaosartad.

– Det var många oskyldiga som blev drabbade. De blev misshandlade. Och folk som stod omkring tog tag i folk, och många som inte hade något med instagramkontot att göra blev slagna, säger hon.

Det var i december förra året, drygt 500 ungdomar hade samlats utanför Plusgymnasiet i Göteborg. Det var stökigt, slagsmål och upploppsstämning. De var där för att protestera mot instagramkontot som hängde ut 100 tals unga tjejer som horor eller slampor.

Tiden efter upploppet gick det mycket rykten om vem eller vilka som låg bakom instagramkontot. En 17-årig tjej pekades ut, och frågades ut av polisen. Idag är alla misstankar mot henne borta. Anna-Maria Valic säger att också hon blev utpekad.

– Jag fick ett samtal och folk fråga mig ifall jag startat kontot. Jag sa ju att det var det inte. De kunde ju bara ta upp vilket namn som helst så fick folk för sig att det var den personen.

De två tjejer som misstänks ha startat kontot, förväntas åtalas för grovt förtal, och rättegången ska dra igång i mitten på Juni. Då är det hela 46 drabbade personer som kommer att höras.

Adam Samara
adam.samara@sverigesradio.se