Kalmar

Forskare kritiserar blodtorkande på psykiatrin

1:29 min

Patienter som vårdas för självskadeproblem kan tvingas torka upp sitt eget blod när de har skurit sig. Det här är en vårdåtgärd som används av vissa läkare på psykiatrin i Kalmar. Och nu får de hård kritik från Therese Eriksson, en av Sveriges få forskare på självskador:

- Det är problematiskt. Det sänder signaler till patienten om att man lägger skulden för problemen på patienten själv. 

Cecilia Karlsson, eller Cizzi som vi har kallat henne i rapporteringen, har vårdats inom psykiatrin ända sedan 2004. Hon har haft stora självskadeproblem, och förra vintern bestämde hennes läkare att hon i fortsättningen skulle tvingas torka upp blodet efter sig när hon hade skurit sig i kroppen. Meningen var, enligt formuleringarna i sjukjournalerna, att citat "släcka ned det oönskade beteendet". Cizzi själv säger att hon upplevde blodtorkandet som förnedrande, och det var inget hon hade getts möjlighet att själv vara med att bestämma.
Och Therese Eriksson, som är en av ytterst få svenska experter på självskadeproblem - hon tror inte att blodtorkandet kan hjälpa Cizzi att må bättre.

- Jag har svårt att se lägen där det skulle vara bra, speciellt som patienterna upplever det som bestraffning. Och det är inte läkande, säger hon.