"Det går inte att hantera ett nej till trängselskatten"

2:31 min

Moderaterna i Göteborg har bestämt sig och allt pekar nu på att det blir en folkomröstning om trängselskatten. Miljöpartiets Kia Andreasson är besviken.

– Det är tråkigt och det känns inte bra med den osäkerhet vi nu har kring paketet som vi har förhandlat fram. Det är en nödvändig framtida satsning för hållbart resande som vi nu riskerar genom att släppa fram den här folkomröstningen, säger Kia Andreasson (MP).

Går det att både vara för en folkomröstning och att vara för det västsvenska paketet?
– Nej, de måste ta ansvar för ett nej. Nu hoppas vi alla på ett ja till trängselskatt, men man måste också planera för det nejet som skulle kunna komma. Och nu undrar ju vi om detta bara är ett spel för gallerierna, säger Kia Andreasson (MP).

Om det blir en folkomröstning som allt nu pekar på - vad kommer hända sedan?
– Det är den osäkerheten som finns, och det är inte bara att människor känner tvivlet om det kommer att ske eller inte. Vi har ju redan börjat bygga på paketet. Jag tycker att det här är oerhört olyckligt och fel, säger Kia Andreasson.

Om göteborgarna skulle säga nej i en folkomröstning, hur vill du att man ska hantera det?

– Det går inte att hantera, för vi är ju inte överens om någon annan finansiering partierna emellan. Det var ju det som var det unika. Då kan man inte göra såhär, då faller paketet, säger Kia Andreasson.

Västekot
vastekot@sverigesradio.se