Ask: Ingen polisbrist i förorten

2:03 min

Stor arbetslöshet och avsaknad av utbildning är ingen ursäkt för att kasta sten på polisen eller att sätta bilar i brand, säger justitieminister Beatrice Ask med anledning av oroligheterna i Husby. I nuläget står hela Stockholms läns polisresurser till förfogande, för att stävja oroligheterna.

För att lösa de akuta problemen har kommenderingschefen i Västerort hela Stockholms läns resurser till förfogande, för att stävja oroligheterna.

- Men vi vässar ju också samarbetet med det övriga samhället lite säkert med anledning av det här, säger länspolismästaren Mats Löfving.

Sammanlagt sex personer greps av polisen i samband med nattens oroligheter i Husby i västra Stockholm, misstänkta för våldsamt upplopp. Fyra personer har anhållits och två har släppts. Det rör sig enligt polisen om personer som alla är mellan 15 och 19 år.

Under natten utbröt också oroligheter om än i mindre skala, med bilbränder i Fittja i Botkyrka söder om Stockholm.

- Det finns ingen ursäkt för att kasta sten på polisen och elda bilar och parkeringshus. Sedan är det klart att i områden där vi har stor arbetslöshet och många saknar bra utbildning, där unga är frustrerade så finns det större utrymme för denna typ av händelse. Men det finns ingen ursäkt utan det finns ett ansvar för var och en för vad man gör, säger justitieminister Beatrice Ask.

Hon har ingen enkel förklaring till de senaste nätternas oroligheter utan hänvisar till polisens pågående arbete. Samtidigt utesluter hon inte att aktivister som kan vara involverade i upploppen.

Integrationsminister Erik Ullenhag har efterlyst en större polisiär närvaro i förorterna, för att öka tryggheten bland de boende. Beatrice Ask pekar i stället på de förstärkningar av antalet poliser som regeringen redan gjort.

- Man ska vara väldigt tacksam över att man har ökat antalet poliser så att det finns resurser att sätta in. Polisen arbetar också förebyggande. Det finns ett närpolisarbete som bedrivs på Järvafältet, säger Beatrice Ask.

Länspolismästaren i Stockholm Mats Löfving i Stockholm håller inte heller med integrationsministern om att det behövs fler poliser i Stockholms förorter. Han pekar på att regeringens satsning på fler poliser gett ökade resurser till närpolisen och en satsning på lokala poliskontor i förorterna, där poliser just ska möta människor i vardagen.

- En del av idén med poliskontorsverksamheten är att polisen etablerar sig i utsatta områden och jobbar väldigt synligt. I Stockholm har vi en bra polisbemanning i förorterna, säger Mats Löfving.

En del av kritiken handlar om att polisen bara syns vid utryckning, och inte som den lokala närvarande polisen. Vad säger du om det?   

- Jag håller inte alls med om kritiken. Men jag tror att det är en viktig fråga framöver att  jobba med kvaliteten i polisens arbete men framför allt att utveckla samarbetet med kommunen, frivilligorganisationer och kyrkorna i de här områdena.   

Vilken strategi har polisen för att hantera upploppen just nu?

- Det här är ju tyvärr ingen ny företeelse. Vi har sedan lång tid ett samarbete med kommunen, kyrkan och frivilligorganisationer, som vi måste utveckla. När sedan vissa människor köper bensin och maskerar sig för att bränna bilar, så är det inget man löser genom samarbete.

När människor maskerar sig och det blir upplopp - tyder inte det på att förtroendet för polisen är ganska lågt?

- Nej, det pekar på något mycket större samhällsproblem än bara en uppfattning om polisen.