Uteblivna poäng i ESC på diplomatisk toppnivå

1:36 min

I Kulturnytt igår rapporterade vi om att Azerbajdzjans statliga tv-bolag hävdar att landets röstresultat förvanskats i Eurovisionsfinalen i lördags. Idag nådde frågan diplomatisk toppnivå.

När Azerbajdzjans utrikesminister Elmar Mammadjarov höll presskonferens i Moskva idag berättade han att det var en chock i lördags när de azerbajdzjanska poängen lästes upp under Eurovisionsfinalen.

Enligt Mammadjarov visar statistiken från de tre mobiltelefonbolagen i Azerbajdzjan att bara Ukrainas bidrag kom före Rysslands när de azerbajdzjanska tv-tittarna röstade. Men istället för tio poäng blev det alltså noll poäng till Ryssland.

Elmar Mammadjarov var i Moskva för samtal med sin ryske kollega Sergej Lavrov. Också den ryske utrikesministern kommenterade mysteriet med de försvunna eurovisionspoängen med orden "denna upprörande händelse kommer inte att förbli obesvarad". Sergej Lavrov sa också att han hoppades att Azerbajdzjans statliga tv-bolag som ansvarade för landets röstning skulle gå till botten med historien och reda ut vad som gått snett.

Under mötet passade de båda utrikesministrarna på att diskutera också andra frågor som till exempel inbördeskriget i Syrien och den eviga Nagorno-Karabach-konflikten. Men när ryska medier idag rapporterar från presskonferensen efter mötet är det uttalandena om Eurovsionsmysteriet som dominerar.

Det är nästan som en detektivhistoria, sa ett nyhetsankare på ryska statliga Kanal Ett. Kulturnytt kan bara konstatera att om Eurovisionsschlagern ska verka för ett närmande mellan nationer så tycks det ha varit ett lyckat år. Den här rysk-azeriska besattheten börjar ju närma sig svenska nivåer i att ta Eurovision Song Contest på allvar.

Europeiska Rdaio- och Tv-unionen EBU säger i ett uttalande att den inte kommer att undersöka händelsen eftersom man inte har några indikationer på att något har gått fel.