Reinfeldt: Jag vill visa stöd för polisen i Husby

1:49 min

Upploppen i Stockholmsförorten Husby fick på tisdagseftermiddagen statsminister Fredrik Reinfeldt att kalla till en presskonferens. Han talade där för att återställa lugnet i Husby och gav starkt stöd till polisen, som fått kritik för hur de uppträtt vid upploppen.

– På kort sikt handlar det nu om att få lugn där det är oroligt. För det har många ett ansvar, säger Fredrik Reinfeldt.

– Jag tycker vi ska ge tillbaka Husby till dem som bor i Husby, och låta deras vilja få genomslag. De vill ha lugn och ro, de vill ha möjligheter att komma ut på morgonen och komma till jobbet utan att mötas av utbrända bilar.

– Låt oss nu på alla sätt försöka lugna ned det som är, och på längre sikt inse att vi måste gå ytterligare steg i riktning mot att få bättre resultat i svensk skola, stöd i inlärning och bättre länkar in i arbetslivet för de många unga som uppträder här.

Betyder det ökad polisinsats?
– Polisen är på plats och jobbar mycket med fotpatrullering och nära befolkningen. Vi ska samtidigt veta att i kärnan av detta finns en grupp av våldsverkare som tror på våldet som metod, och som anser att man med våld ska man förändra samhället. De anser att de inte behöver följa svensk lagstiftning.

– Då vill jag visa stöd för svensk polis som gör det som vi demokratiskt fattat beslut om. Vi använder skattepengar för att de ska säkerställa att lagen används på samma sätt i alla delar av Sverige, för det skapar ett öppet och bra samhälle.

Det finns uppgifter om att polisen använt nedsättande kommentarer om en del människor?
– Jag har sett de uppgifterna också. Jag vet inte om det finns bevis eller underlag för detta, men jag tycker polisen ska ta detta på allvar. Det är väldigt ofta så att den typen av påståenden används som ursäkt för att den här typen av konflikter ytterligare förstärks.

– Vi måste på alla sätt, även polisen, bidra till att lugna ned den situation som är.