Israel på väg ge USA:s utrikesminister en örfil

2:07 min

I morgon gör John Kerry sitt fjärde besök till Israel och de palestinska områdena som USA:s utrikesminister. Syftet är att försöka blåsa liv i en nära död fredsprocess.

Men Kerry arbetar i motvind. Inför besöket har israeliska politiker i en hetsig Knessetdebatt öppet ifrågasatt tvåstatslösningen och Israel vill nu legalisera fyra så kallade olagliga utposter på den ockuperade Västbanken.

– Det är vårt land, det är vårt land, ropade Knessetledamoten Orit Struck igår när utrikesutskottet diskuterade Kerrys besök.

– En tvåstatslösning är inte en del av Israels regerings officiella politik, sa hon när hon gick till attack mot justitieminister Tzipi Livni som är en varm förespråkare av en tvåstatslösning. För att rädda Israel, som hon brukar säga.

Men i Israels nya regering finns också ultranationalisten Naftali Bennett som anser att Israel ska annektera 60 procent av Västbanken, alltså den plats där palestinierna skulle bygga sin stat.

Och i vad som har beskrivits som en örfil mot John Kerry, planerar Israel att legalisera ytterligare fyra så kallat olagliga bosättningar på Västbanken.

Enligt världssamfundet är alla bosättningar på ockuperad mark olagliga, men i Israel skiljer man mellan statssanktionerade bosättningarna och så kallade olagliga utposter, som byggts utan statens godkännande.

Och trots att det finns beslut i Högsta Domstolen på att dessa utposter ska utrymmas och rivas, planerar Israel nu att legalisera dem i efterhand, vilket bosättarna själva tycker är utmärkt:

– Jag är nöjd, säger den unga tvåbarnsmamman i Maaleh Rehavam, en av de olagliga utposter Israel nu planerar att legalisera.

– Men egentligen har jag aldrig varit orolig att vi skulle utrymmas. Det här är vårt land, vi har rätt att vara här, och det vet alla israeliska politiker, säger hon medan de två små döttrarna tittar på teve och vinden utanför är så hård att den rosa barncykeln utanför blåser omkull.