Oron sprider sig till flera förorter

1:30 min

Även i natt har det varit oroligt i flera stockholmsförorter. Bilar har brunnit och fönster har krossats. Sammanlagt har åtta personer gripits av polisen. Ekots David Carr och P1-morgons Lotta Karlsmark har åkt runt bland flera förorter i natt. David Carr träffade bland annat Sara som bor i Kista.

– De gör det bara värre, rasismen blir bara värre. Idioter. Nu när de har fått uppmärksamhet borde de ta fram skyltar och visa vad de vill komma fram till. Jag tror det inte blir bättre av att de bränner upp bilar, säger Sara.  

Vi står vid en parkering vid Kista utanför Stockholm. En övertänd personbil har lockat dit nyfikna och oroliga som bor i området, rapporterar Ekots David Carr.  

Bilbranden var en av många bränder som anlades i flera stockholmsförorter kring midnatt.

Flera fordon, containtrar och andra föremål har brunnit i Husby, Kista, Tensta, Rinkeby, Fittja, Vårby, Norsborg, Jakobsberg, Flemingsberg och Skärholmen.

Förutom personbilar brann också en konsthall i Husby och polisstationen i Jakobsberg vandaliserades av ett 30-tal personer som krossade flera av byggnadens fönster genom att kasta gatstenar.

Enligt polis på plats förekom det stenkastning mot flera poliser, som beskriver det som ett upplopp.

På plats utanför polisstationen fanns Ata som har jobbat som fältassistent i västerort i flera år.

– Det är klart att man är förvånad. Man förväntar sig aldrig att något sådant kan hända, säger han.

I Husby fanns också Ahmed Mahmoud, han säger att han förstår varför många ungdomar är upprörda men har svårt att förstå varför de vandaliserar.

– Jag håller inte med, att ta sönder rutor och bränna bilar. Det påverkar ju oss. Det är vi som bor här. Det är inte kul att gå runt i glassplitter, säger Ahmed Mahmoud.

Rickard, som har bott i Husby i 20 år, var en av de hundratalet invånare som hade sökt sig ut i natt för att titta på förödelsen.

– Jag känner inte igen dem. Det är helt främmande ansikten, säger Rickard. Jag vet inte om de är några slags kravallturister, eller vad man ska kalla dem för.

Vad beror det på? frågar P1-morgons Lotta Karlsmark.

– Det är en frustration. När det sätts igång så leder det ena till det andra. Sedan rullar det bara på.

På i Husby hade ett hundratal personer samlats under den tidiga natten. Där fanns oroliga föräldrar, unga som ville ta avstånd från våldet för att hålla lugnt i området, fältassistenter, gymnasieungdomar, människor på väg hem och nyfikna.

En ung kille kommer fram till mig på torget, rapporterar Lotta Karlsmark. Han vill berätta om vad som hände honom och hur han tycker att polisen missbrukar sin ställning.

– Det känns som att polisen utnyttjar deras makt. Det jag såg igår var poliser som attackerar oskyldiga, typ 12-13 år gamla. De drar fram batonger, pistoler. Det är onödigt. Jag har blivit kallad ord, jag har fått fingret.           

– Jag har blivit tillsagd att gå hem. Annars så skadar vi er, säger den unga killen.

Vad har de sagt för ord?

– Svartskallar, apor.

Har en polis sagt det till dig?

– Ja.

Jag får ingen intervju med någon polis på plats för att fråga om det påstådda polisvåldet.

Men jag träffar ändå några poliser som sitter i sin piketbuss. De säger att de är helt främmande för att man skulle kasta glåpord mot unga, efter sina sju respektive sex år i tjänsten. Det har de aldrig sett något av. 

En polis visar sin hjälm och pekar på numret i stora svarta siffror. Skulle jag riskera mitt jobb och säga sådana saker eller göra nåt sånt? De kan ju identifiera mig via det här numret säger han till Lotta Karlsmark.