SOS Alarm vill hjälpa till om Medhelp slutar

1:51 min

SOS Alarm säger att de vill hjälpa landstinget om Medhelp gör allvar av sitt hot att sluta larma ut ambulanser om de inte får mer betalt.

– Vi kommer givetvis göra vad vi kan för att hjälpa landstingen och inte minst länsinvånarna.

Skulle det vara möjligt att ta över på kort varsel?

– Det är ingenting jag kan kommentera nu. Landstingen är ju de som ansvarar för den här funktionen och de säger sig ha beredskap för detta. Vi får se om landstingen kontaktar oss i händelse av att det skulle behövas, säger Anders Klarström som är presstalesperson på SOS Alarm.

Om fyra veckor - den 19 juni - hotar vårdbolaget Medhelp med att sluta ta emot larmsamtal och lägga ner arbetet med att skicka ut ambulanser som vårdbolaget gör i dag i fyra län: Uppsala, Sörmland, Väsmanland och Gotland.

Medhelp menar att de får ta emot betydligt fler icke akuta samtal än vad det stod i upphandlingen. Närmare bestämt 200.000 samtal per år, eller i snitt ett samtal var tredje minut, utöver larmsamtalen från hjälpsökande. Vanligast är det, enligt Medhelp, att ambulanspersonal ringer och rapporterar till exempel att dom är klara med ett uppdrag.

Det kan också handla om att ambulanspersonalen behöver få något förtydligat från larmcentralen. Eller att de ger en första rapport om läget vid till exempel en trafikolycka. Det kan också hända att polisen eller räddningstjänsten ringer larmcentralen om de behöver ha en ambulans. För de här oväntat många samtalen kräver Medhelp 14 miljoner per år utöver vad avtalet säger.

Det finns nu tre alternativ enligt landstinget.
1. Att Medhelp drar tillbaks sitt hot och fortsätter som i dag.
2. Att landstingen startar egna larmcentraler.
3. Att SOS Alarm tar över.
Så här långt ska SOS inte ha fått någon fråga om de skulle kunna ta över amulansutlarmningen. Men den tredje juni ska politiker och tjänstemän i Uppsala mötas för att bestämma hur man går vidare.

SOS Alarm gör ingen hemlighet av att de anser att det bästa vore om det bara är en enda organisation som sköter ambulansutlarmning.

– Det är mycket enklare för allmänheten att bara prata med en operatör. Att inte bli vidarekopplad till andra larmcentraler, säger Anders Klarström.