Skövde / Bosnien

Känslostarkt avsked när barnfamilj utvisades

Nu har Migrationsverket hämtat Julijana Filipcovic och Ivan Cule och deras fyra barn. De får inte stanna i Skövde och Sverige och ska utvisas till Bosnien.

Trots att familjen bott i Sverige i över åtta år och att flera av deras barn är födda här får de inte uppehållstillstånd.

Under förmiddagen lämnade de Skövde och det blev ett tårfyllt farväl. Flera av deras vänner fanns på plats när Migrationsverket kom för att hämta dem.

Familjen måste nu flytta tillbaka till Bosnien.

-- Vi har gråtit så många gånger och tillslut orkar man inte gråta längre, säger Julijana Filipcovic när vi träffar familjen under tisdagen.

Det är på grund av krig och en hotbild från maffian i Bosnien som Julijana Filipcovic och Ivan Cule har flyttat runt i Europa under många år.

Har inte skäl nog att stanna
För över åtta år sedan kom de till Skaraborg och har nu länge bott i Skövde där barnen gått på dagis och i skola under tiden familjen väntat på att få besked om de ska stanna eller inte. Men familjen ska nu enligt migrationsverkets senaste beslut inte ha skäl nog att bo kvar och under onsdagsmorgonen hämtas hela familjen för att utvisas.

Julijana och Ivan som själva tvingats flytta från plats till plats är nu ledsna över att barnen slits från sitt hem och vänner efter så många år. De har själva upplevt hur fruktansvärt det kan vara.

– Åtta och ett halvt år är ganska lång tid. Sverige är allt de känner. Ska man säga till barnen "Nej, du får inte anpassa dig för du har inte uppehållstillstånd"?