"De som gjort det här i Husby kan inte ha tänkt"

2:10 min

Polisen har nu fått överblick efter oroligheterna på flera håll i Stockholm natten till onsdagen. Åtta personer är gripna. Totalt har 30 bilar satts i brand, och två skollokaler i Skärholmen och Husby har brandskadats. Även en byggnad för konstverksamhet i Husby Gård antändes.

Kerstin Wikström, verksamhetsansvarig på Husby Gård, var på plats och bevittnade när hennes arbetsplats brann under natten.

– Jag såg då att det brann där vi har förråd av trävirke. Sen såg jag att det brann i övriga byggnaden också. Det här kommer drabba verksamheten jättemycket. Det känns så sorgligt, säger Kerstin Wikström.

– De som gjort det här kan inte ha tänkt. Antingen är de inte härifrån, tror jag, eller också har de inte tänkt alls. Det här drabbar dem själva, deras släktingar och vänner. Vi kommer ha lovverksamhet på sommaren för barn i området, men jag vet inte om vi kommer att kunna ha det efter det här.

I samband med branden i konsthallen kunde en person gripas i området, misstänkt för grov mord brand.

Under natten greps även ytterligare fyra personer i Husby misstänkta för förberedelse av grov mordbrand. I övrigt var natten i Husby inte lika våldsam som de två tidigare. Det gladde Marja-Riita, som tidigare nätter har haft problem med brandrök från antända bilar i sin lägenhet.

– Jag är känslig för röken. När det kommer en konstig lukt i lägenheten mår jag illa.

När ett stort antal poliser fanns på plats i Husby var det oroligt i andra områden i Stockholm. Framförallt i Bredäng, Skärholmen och Fittja i södra Stockholm. Där har bilar antänts och sten kastats mot polismän eller brandmän, dock utan allvarliga skador.

Jan Jönsson, folkpartistisk ordförande i Skärholmens stadsdelsnämnd, blev på morgonen vittne till oroligheterna som nu även letat sig till södra Stockholm.

– Jag trodde först att det hade varit lugnt. Men när jag kom ut från mitt hyreshus i Bredäng såg jag att det stod sju utbrända bilvrak på Bredängs parkering, säger Jan Jönsson.

Polisen lyckades gripa tre personer greps i Fittja, misstänkta för bilbränder,  innan det lugnade ned sig i Stockholm när solen gick upp vid fyratiden.

I eftermiddag planerar nätverket Järvas Framtid en manifestation i Husby mot polisvåld och för respekt.

Kerstin Wikström, vid den eldhärjade konsthallen i Husby Gård, är positiv.

– Vi är många goda krafter här i Husby som ska fortsätta att samverka ännu mer än vad vi gjort, säger hon.