Polisen: Förortsvåldet är organiserat

2:09 min

De uppflammade upploppen i Stockholms förorter skiljer sig från de vanliga förortsbråken, enligt polisen, som både identifierat aktivister och uppvigling till våld på nätet.

Det är inte ovanligt att det brinner bilar i Stockholms förorter. Men när Stockholmspolisen graderat upp de pågående förortsbråken med polisberedskap i hela länet görs bedömningen att det nu rör sig om händelser utöver det vanliga.

Dels finns ett angivet motiv till händelserna. Dels anses upploppen vara mer eller mindre organiserade.

– Det är tydligt att det finns organisationer eller nätverk som uppmanat på facebook och andra sociala medier att man ska leva rövare, säger Stockholmspolisens presstalesman Kjell Lindgren.

Är det Megafonen ni syftar på?

– Jag har fått mig till livs att det även finns Facebookgrupper, öppna och slutna, som uppmanar till att man ska samlas i Husby och protestera mot polisens agerande vid det här tillfället.

I vanliga fall brukar bränder inträffa i samband med skollov, och då betraktas det av polisen som lösa kriminella handlingar.

– Nu handlar det om att vi nu har ett uttalat motiv till varför de här oroligheterna äger rum, och att det skulle höra samman med ett polisingripande. Det är inte vanligt att man anger att man skulle ge sig på poliser eller enskild egendom som någon form av hämnd, säger Kjell Lindgren.

Polisangripandet ägde rum förra måndagen då en hotfull 69-årig man sköts av polisen och miste livet i samband med en husrannsakan i en lägenhet i Husby.  

– Efter det höll ju en grupp aktivister en demonstration där de uppmanade till aktioner mot polisen, säger Kjell Lindgren.

Megafonen höll förra onsdagen en demonstration i Husby i protest mot dödsskjutningen. Bland annat uttalades slagord mot polisbrutalitet.

Enligt polisen är det också tydligt att bråken är mer eller mindre organiserade.

Polisen säger sig också ha sökt företrädare för Megafonen för att skapa en dialog.

– Vi har sökt dem, men vi får ingen kontakt. De ringer inte tillbaka.

Rami Al-Khamisi, talesperson för Megafonen håller inte med om att organisationen ska ha uppmanat till upplopp.

– Men det är typiskt att den typen av påståenden kommer från polisen – det skjuter över ansvaret från exempelvis politiker, säger Rami Al-Khamisi.

Enligt honom har organisationen inte sökts upp av polisen.

– Vi har inte fått något samtal.

När polisstyrelsen i Stockholms län sammanträdde i måndags lyftes också frågan om oroligheterna i Stockholms förorter. Situationen bedöms som bekymmersam. Men enligt polisen är det ännu inte aktuellt att ta hjälp från andra polismyndigheter utanför Stockholms län, trots att Stockholmspolisen i kväll även har ett derby i fotboll att hantera.

– Nej, det kan vara vårt vanliga polisarbete som blir lite lidande. Men vi klarar två stora händelser samtidigt, säger Kjell Lindgren.