Ekot på plats vid manifestation i Husby

1:23 min

Vid 17-tiden på onsdagen inleddes en manifestation i Husby mot bakgrund av de senaste dagarnas oroligheter. Ett par hundra personer deltog i demonstrationen som organiserades av nätverket Järvas framtid. Ekot var på plats och rapporterade direkt.

Arne Johansson som bor i Husby var huvudtalare.

– Vi välkomnar en demokratisk kontrollerad närpolis, men vi ogillar militariserade insatsstyrkor i våra områden, sa Arne Johansson från nätverket Järvas framtid under demonstrationen på Husby torg i kväll.

Gulli Hussein står och lyssnar på demonstrationen, hon tror inte att det är Husby-ungdomar som har bränt bilar under nätterna.

– Ingen vill förstöra sina vänners eller grannars ägodelar, så det är säkert någon annanstans, kanske från andra förorter, säger hon.

– Det är hemskt det som har hänt, så det är bra att folk tar tag i det här och visar vad de tycker och känner.

Vincent Peralta lyssnar också på demontrationen, och han är bestört över vad som hänt.

– Jag har tre barn, och två av dem har ADHD och Aspergers syndrom, och det brinner nio stycken bilar och en lastbil nedanför mitt hem, barnen får panik, säger han. 

Orsaken till ilskan och bilbränningarna tror Vincent Peralta är att polisen inte har kommit med hela sanningen om vad som egentligen hände när en 69-årig man sköts för några dagar sedan, det som blev våldets utlösande faktor.

– De glömde massa saker, men ingen som bor här i Husby accepterar våldet som hände efter det, säger han.

Under manifestationen kastades en sten in mot publiken och en man skadades i huvudet. Men stenkastningen verkar ha varit en enskild incident, och manifestationen fortsatte under lugna former.

 

Läs Ekots direktrapportering från manifestationen: