Stora delar av handelsstaden Lödöse bevarad

1:33 min

Nu grävs Göteborgs historiska föregångare, Lödöse, ut. Handelsstaden hade sin storhetstid på 1500-talet och överraskande mycket finns kvar, säger arkeologen Christina Rosén som är projektledare för utgrävningarna.

- Det som var allra mest spännande var att det var så pass välbevarat. Man trodde att staden i stort sett var borta, säger Christina Rosén. Men här ligger allting kvar.

Under marken i Göteborgs norra förstäder ligger mycket välbevarade rester från 1500-talsstaden Nya Lödöse. Här gräver nu arkeologerna fram 500-åriga gator och kvarterstrukturer som berättar om tiden då Nya Lödöse var Sveriges port mot väster. Fynd av keramik från såväl Nederländerna, Tyskland, Frankrike och England skvallrar om stadens rika handelskontakter, och på kyrkogården avslöjar Lödöseskeletten för osteologen Emma Malthin vilka sjukdomar befolkningen led av.

- Vi har hittat ett par gravar där vi tror att de döda kan ha haft syfilis, berättar hon. Ibland kan man också se vissa ärftliga drag. Till exempel har vi haft två gravar där vissa karaktärer på kraniet gjort att vi tror att de är släkt. Det är ett fantastiskt material vi gräver fram här, säger Emma Maltin.

I början av 1600-talet brändes Nya Lödöse ner av danska trupper. Gustav II Adolf beslutade att flytta staden söderut och kalla den för Göteborg.

- Här har det moderna Göteborg vuxit ut över den gamla staden, säger Christina Rosén. 

Utgrävningarna i Nya Lödöse kommer att pågå fram till oktober.