Allvarligt läge i syriska Qusayr

1:48 min

FN:s barnrättsorganisation Unicef varnar för en allvarlig situation i den syriska staden Qusayr nära gränsen mot Libanon. Många tusen civila kan sitta instängda under kraftig beskjutning.

– Kvinnor och  barn kan fortfarande finns kvar där. Vi är mycket oroade över det här, säger Malena Jensen från Unicef:s regionala kontor i Jordanien.

President Assads styrkor med allierade inledde för tre dagar sedan en kraftig offensiv mot Qusayr med sitt viktiga strategiska läge vid gränsen mot Libanon.

För rebellgrupper i Homs är Qusayr viktigt som försörjningsled. För Assads regim är området avgörande för att säkra transporterna mellan huvudstaden Damaskus i söder och upp mot städerna i norr samt alawitiska områden vid kusten.

Uppgifterna från Qusayr är osäkra. Det rapporteras om flygbombningar och intensiva gatustrider. Inte heller Unicef har möjlighet att ta sig in i staden, men de försöker hjälpa de som flyr därifrån. Ofta kvinnor och barn som lämnar nästan allt av vad de äger efter sig och nattetid försöker ta sig ut från den belägrade staden.

--  De har väldigt lite kläder, det är kallt på nätterna och vi försöker få fram hjälp till hundratals familjer som nu gömmer sig i områdena runt staden, säger Malena Jensen.

Det här är ännu en av alla tragiska flyktingströmmar i det sönderslitna landet.

Den syriska oppositionskoalitionen uppmanade i dag rebellgrupper i andra delar av Syrien att genast ta sig till Qusayr.

Samtidigt vädjades oppositionskoalitionens ledare George Sabra till det internationella samfundet om att öppna en humanitär korridor för att undsätta de tiotusentals människor som nu lider under belägringen.