Husby kraftsamlar mot våldet

1:27 min

I det upploppsdrabbade Husby hålls i kväll en manifestation av unga tjejer i nätverket Streetgäris mot allt våld. Några hundra personer deltog - tillsammans med ett stort pressuppbåd.

Ayan Guled var en av många unga kvinnor som samlats på Husby torg i kväll i protest mot våldet som drabbat Husby. En snabbt sammankallad demonstration i nätverket Streetgäris, som betyder gatutjejer, på blandad engelsk-turkisk slang.

Några hundra personer deltog i demonstrationen, ett ganska kraftfullt ställningstagande mot våld, och Ayan Guled tyckte att det var dags att tjejerna måste visa upp sig.

– Det är mycket så att killar förstör och sådant, så jag tror att det är dags för tjejerna att stå upp, säger hon.

Ayan Guled tog tydligt avstånd från all bilbränning.

– Jag förstår vad de vill få fram, men jag tycker att det finns så många andra sätt att göra saker på. Om det är det här sättet de har valt att göra det på. Jag kan inte göra någonting nu, men det är synd att det har blivit som det har blivit.

Massoud Mafanne ställer glatt upp på demonstrationen och tänkte vara ute och nattvandra under hela natten. Enligt honom är händelserna i Husby inte ett isolerat problem, utan något som kan märkas över hela Europa.

– Ja, det är samma, det handlar om förorter, det handlar om marginalisering och de här periferierna som har skapats de senaste 20 åren i alla storstäder i Europa, säger han.