Gapet mellan fattiga och rika ökar i Spanien

1:53 min

I Spanien växer klyftorna mellan de rika och fattiga under den ekonomiska krisen. De som har de sämst ställt blir än fattigare och över 650 000 hushåll är utan inkomst. Arbetslösheten i Spanien har passerat 27 procent.

Francisco Lorenzo är utredare på den katolska biståndsorganisationen Caritas. Han säger att arbetslösheten i dag ser annorlunda ut mot tidigare och därmed har betydligt allvarligare konsekvenser.

– Det här diagrammet visar att Spanien även 1992 hade en allvarlig arbetslöshetskris, men att de, som är utan inkomst i dag skiljer sig på ett avgörande sätt från då, förklarar Francisco Lorenzo.

Nu är det huvudinkomsttagaren i familjen, som inte längre bidrar till hushållet. Då var det extra inkomsterna som föll bort. Konsekvenserna är allvarliga, säger Caritas utredare. Tiotusentals hushåll vräktes under förra året i Spanien.

– Och klyftorna då? Sänkta löner, indragna bonusar, arbetslöshet och neddragningar i sociala välfärden gör att de 13 procent som ligger i botten bland löntagarna har drabbats betydligt hårdare av krisen, säger Francisco Lorenzo och visar en ny kurva.

Den visar också att medel- och höginkomsttagare i stället har kunnat se vissa lönelyft. Toppskiktet tjänar genomsnittligen åtta gånger mer än de på botten, säger Francisco Lorenzo och oroar sig för konflikter i Spanien framöver.

Försämringarna kommer fort. Ungdomsarbetslösheten var för fem år sedan 18 procent och är nu 56 procent.

Som katolik välkomnar Francisco Lorenzo att den nye påven Franciscus, som har inflytande här i Spanien, ägnar sig åt fattigdomsfrågor.