Storbritannien i chock dagen efter knivdådet

2:17 min

Brittiska myndigheter utgår från att gårdagens blodiga dåd, där en man höggs ihjäl på öppen gata i Woolwich i sydöstra London, är en terroristattack. Dådet har väckt mycket starka reaktioner.

Bara minuter efter den brutala attacken, med en köttyxa och en kniv i de blodiga händerna, säger mannen så här till ett vittne som filmar honom:

– Vi svär vid den mäktige Allah att vi aldrig kommer att sluta bekämpa er förrän ni lämnar oss i fred. Vi måste bekämpa dem på samma sätt de bekämpar oss, öga för öga tand för tand, säger han i videon som publicerats av tv-kanalen ITV.

Enligt vittnen ska männen först ha rammat mannen med sin bil, innan de rusade ut och högg ihjäl honom inför mängder av ögonvittnen.

Under de 20 minuter det tog för polisen att anlända till platsen gick männen omkring och pratade med vittnena, uppmanade dem att fotografera och gjorde ingen som helst ansats att fly.

– Det var tvärtom som om de väntade på att polisen skulle komma, berättar Joe Tallant för BBC.

De två misstänkta gärningsmännen vårdas på sjukhus efter att de skjutits ner av polisen.

Den man som mördades var anställd av den brittiska försvarsmakten, bekräftar regeringskällor för BBC under morgonen.

Mordet inträffade bara ett hundratal meter från en militärförläggning. Det har spätt på spekulationerna om att det rör sig om ett terrordåd.

Det är i så fall det första med dödlig utgång på brittisk mark sedan bomberna den 7 juli 2005, och man har nu höjt säkerheten kring alla militära anläggningar i London.

Dådet har väckt starka reaktioner i Storbritannien. I natt demonstrerade ett hundratal medlemmar från högerextrema English Defense League i stadsdelen Woolwich och två män har gripits efter attacker mot moskéer på olika platser i landet, bland annat i Kent och Essex.

Premiärminister David Cameron har avbrutit sin resa till Frankrike för att hålla i ett möte med regeringens krisgrupp Cobra nu på morgonen. Vid en presskonferens med den franske presidenten Hollande i går kväll fördömde Cameron attacken.