Nya bilbränder och stenkastning i förorter i natt

1:09 min

Det har varit oroligt på flera platser i Stockholm under kvällen och natten. Maskerade unga män har kastat sten i Hagsätra och i Rågsved vandaliserades centrum och polisstationen sattes i brand. I Husby har det förekommit stenkastning och på många andra håll i Stockholm har det varit flera bränder.

Bland annat har det brunnit i Skogås centrum, i Huddinge söder om Stockholm.

– Det började i en restaurang, sedan har elden spridit sig upp i takkonstruktionen, säger Johan Wickenberg, pressbefäl på Södertörns brandförsvarsförbund.

– Jag gissar på att det är ett 30-tal insatser som vi gjort, och det är långt över snittet.

Det har varit bilbränder på många håll i Stockholm under kvällen och natten, förutom i Skogås även bland annat i Hjulsta, Solna, Farsta, Jakobsberg och Husby. Enligt Mats Kero, pressbefäl vid Storstockholms brandförsvar är det som händer i natt långt ifrån normalt.

– Det är inget normalt läge alls det här, säger han.

I Rågsved sattes polishuset i brand under natten.

– Det är delar av poliskontoret som brunnit men elden släcktes av en patrull på plats, säger Towe Hägg vid Stockholmspolisens länskommunikationscentral.

Ekots reporter David Carr var på plats i Rågsved och han rapporterade om ett vandaliserat centrum och att entrén till polishuset är sönderslagen. Ett tiotal personer avlägsnades i Rågsved vid ett-tiden under natten, för störande av den allmänna ordningen.

Tidigare under kvällen kastade ett 30-tal maskerade unga män sten i Hagsätra centrum.

– Det är krossade rutor i centrum med omnejd, även i skola i närheten, säger Towe Hägg.

Mikael Blind bor i Hagsätra och befann sig i centrumet vid 23-tiden.

– Det är 10-15 trasiga rutor, och en bil som brinner, säger han.

En polis träffades av ett föremål som kastats i Hagsätra.

– Den polisen är kontrollerad av ambulanspersonal, säger Towe Hägg vid Stockholmspolisen.

Även minst en bil har satts i brand i Hagsätra, enligt räddningstjänsten.

Samtidigt rapporterar Ekots reporter Jonas Fredén om spänd stämning i Husby i nordvästra Stockholm, där det varit upplopp de senaste nätterna. I kväll och i natt har det varit stenkastning mot bilar där, bland annat mot Sveriges Radios bil och även mot flera polisfordon.

– I samband med en bilbrand kom det en del stenar och grön laser mot ett polisfordon, men ingen har skadats, säger Daniel Mattsson vid Västerortspolisen.

Det kastades även sten mot ett tunnelbanefönster och flera bilar har satts i brand i Husby och Kista under kvällen. 

– Jag tycker att det är rätt att man visar sitt missnöje, det har gått för långt. De lägger ner mycket, de måste ta det seriöst. De måste börja satsa på området, säger Abdi, som tittade på en av bränderna i Husby.

Men den här bilen tillhör ju någon som du kanske känner?

– Amerikanarna gör uppoffringar när de ska gå ut och kriga, det händer. Nästa gång kanske det är min bil, jag får acceptera och ta på mig det för vårt områdes skull, säger Abdi till Ekots reporter Jonas Fredén.

Under kvällen anordnades flera manifestationer mot våld i Husby, bland annat med unga tjejer i nätverket Streetgäris. Och flera nattvandrare har gett sig ut på gatorna i Husby för att försöka lugna ner stämningen.

– Det har varit mycket goda krafter ute runt i Husby ganska sent på kvällen och inpå natten, det är positivt, säger Daniel Mattsson vid Västerortspolisen.

En person greps sent under kvällen i Fruängen i södra Stockholm, misstänkt för förberedelse till mordbrand. Förutom den personen hade ingen gripits i samband med nattens händelser strax efter klockan tre på natten.