Socialt nätverk för katastrofer växer

1:33 min

Internetsidan Syria Tracker är en digital plattform som Syriens oppositionella allt mer börjar använda sig av för att hålla kontakten och kartlägga kriget.

Den grupp länder, däribland USA och Ryssland, som kallar sig för Syriens vänner och som stöder oppositionens kamp mot den sittande regeringen, träffades igår i Jordaniens huvudstad Amman.

Där diskuterade man nya vägar mot fred. Bakgrunden är att de syriska regeringsstyrkorna, som länge pressats bakåt nu driver en offensiv runt om i landet, stödda av libanesiska Hizbollah.

Den här utvecklingen syns även på internet, på en plattform som Syriens oppositionella alltmer börjat använda sig av. Det handlar om en digital mötesplats att hålla kontakten och kartlägga kriget på.

Hemifrån lägenheten i Washington D.C. i USA, sköter Hend Alhinnawi sajten Syria Tracker. Det är en plattform som vem som helst i Syrien med tillgång till nätet kan använda för att rapportera vad de ser omkring sig. Efter tusentals sådana rapporter om våldtäkter, dödsfall och sjukdomar bildas så en karta över det aktuella läget i olika delar av landet.

– Så här långt har vi fått in 65 834 rapporter bara om dödade människor, suckar Hend Alhinnawi.

Men hon tror ändå att det här är ett sätt att ge de drabbade kraft och en egen, ofiltrerad röst.

Samma positiva erfarenhet har Juliana Rotich. Hon är en av utvecklarna till den här nätplattformen, som använts under såväl våldsamma oroligheter i hennes eget hemland Kenya, som under översvämningar i Australien och efter jordbävningen i Haiti.

Ett socialt nätverk för katastrofer, som utvecklaren Rotich nu är glad sprider sig över världen.

Reporter: Måns Mosesson