Två begärs häktade för upplopp i Husby

Två män begärs i dag häktade för bland annat misstänkt mordbrand och våldsamt upplopp i samband med kravallerna i Husby. Tre anhållna väntas skickas till behandlingshem.

Det är två personer, båda 18 år gamla, som idag begärs häktade vid Solna tingsrätt. 18-åringen kommer att begäras häktad misstänkt för mordbrand. För den andre 18-åringen gäller brottsmisstankarna våldsamt upplopp, försök till grov misshandel och våld mot tjänsteman.

- I det ena fallet begär jag honom häktad för att jag bedömer att det finns stor risk för att han ska återfalla i brott - han förekommer flitigt i registren. När det gäller den andre handlar det om den nyckelroll han haft i upploppen och risken för att det skulle fortsätta, säger åklagare Andreas Nyberg.

18-åringen som misstänks för bland annat våld mot tjänsteman är inte tidigare straffad. I samband med upploppen misstänks han nu ha haft en ledande roll, och bland annat ha kastat sten mot polisen.

Den andre 18-åringen är däremot dömd för flera grova brott, bland annat för rån och grov misshandel.

Tre andra personer har tidigare anhållits misstänkta för våldsamt upplopp och försök till grov misshandel. De ska bland annat ha kastat sten mot en polisbil. Alla tre ska skickas till behandlingshem enligt lagen om vård av unga.

Anhållandet av en 15-åring är hävt. Pojken är omhändertagen enligt lagen om vård av unga och är fortfarande misstänkt för våldsamt upplopp natten den 21 maj. Han misstänks även för försök till grov misshandel, ringa narkotikabrott och vapenbrott.

Andreas Nyberg utreder totalt sju ärenden som rör upploppen i Husby. I vart och ett av fallen är en till tre personer inblandade.