Kronoberg

Bildspel: Eddie Meduza blir finkultur

1:54 min

Den folkkäre och kontroversiella artisten Eddie Meduza tar klivet in i kulturens finrum. Kulturparken Småland öppnar i helgen en utställning om Errol Norstedt, mannen bakom artistnamnet Eddie Meduza.

Dåren E Hitler och Börje Lundin - hans alter egon var många och låtarna ofta grova och fräcka med anspelningar på sprit och sex. Han kunde spela nästan alla instrument och skrev mer än 900 visor och låtar.

I många år bodde Errol Norstedt utanför Linneryd i Tingsryds kommun. Där producerade han hundratals låtar i sin egen hemmastudio.

Mörk sida

Men han bar på en mörk sida också - Errol Norstedt hade en tragisk uppväxt där fosterhemmen avlöste varandra. Och långa perioder i sitt liv hade han svåra problem med spritmissbruk. Han dog 2002, 53 år gammal.

Nu har Eddie Meduza blivit finkultur och i helgen slår Kulturparken Småland upp portarna till en utställning om Errol Norstedt "Eddie Meduza var here" heter den.

Nyväckt intresse

En som stod artisten nära under många år och som har bidragit med många av föremålen i samlingen på utställningen är Peter Löfberg. Och han ser ett nyväckt intresse bland dagens unga för artisten som var raggarnas stora idol på 80-talet.

– Det finns ett stort intresse idag för Errol och för Eddie Meduzas musik, inte minst inom hårdrocken. Vi jobbar just nu med att försöka ge ut en del av allt material som finns samlat på kassetter, säger Peter Löfberg.