Rice lovar stöd till palestinierna

USA:s utrikesminister Condoleezza Rice avslutade på måndagen sitt besök i Israel och de palestinska områdena. Palestinierna har flera skäl att vara nöjda efter hennes överläggningar med president Mahmud Abbas, rapporterar SR:s korrespondent Christer Fridén.

– Som jag berättade för president Abbas har vi noterat de mycket viktiga steg som palestinierna skall ta för att öka säkerheten, sa utrikesminister Condoleezza Rice när hon i dag besökte det palestinska högkvarteret i Ramallah på Västbanken.

Alla märkte att hon faktiskt kallade den palestinske ledaren Mahmud Abbas för president. Och det var inget misstag. Det skedde flera gånger.

Abbas erkänns som president
Den israeliska och amerikanska statsledningarna undvek att kalla Yassir Arafat för president utan i deras, i och för sig formellt korrekta, språkbruk var han ordförande. Men hans efterträdare, Mahmud Abbas, beskrivs nu som president också av amerikanerna. Dessutom fick han , liksom Israels premiärminister Ariel Sharon, en inbjudan att senare i vår besöka Vita huset.

Men palestinierna kan inte bara känna sig nöjda över dessa gester utan också över att de nu omedelbart får 40 miljoner dollar, nästan 300 miljoner kronor, i amerikanskt stöd förutom de 350 miljoner dollar de redan blivit lovade av USA.

Säkerhetssamordnare
Dessutom skall USA tillsätta en säkerhetssamordnare som skall hjälpa palestinierna:

Tanken är att hjälpa palestinierna att reformera sina säkerhetsstyrkor men också att ägna sig åt viss övervakning.

Detta med övervakning kan vara en känslig fråga. Israelerna har alltid motsatt sig utländska övervakare i de ockuperade områdena, medan sådana däremot har efterlysts av palestinierna. Hur den här övervakningsrollen skall fungera är oklart, men sannolikt utformas den så att den inte stöter på israeliskt motstånd.

Christer Fridén, Amman
christer.friden@sr.se