Länspolismästaren: Vi har mötts av kraftigt våld

12 min

Efter nya bränder i Stockholms förorter har det nu varit oroligt fem nätter i rad. Den gångna natten har 13 personer gripits, men fler misstänkta kan komma att gripas. Det säger Stockholms länspolismästare Mats Löfving som själv varit ute i Husby en natt under veckan.

– Vi har ett ordentligt bra bild- och filmmaterial att titta närmare på. Vi hoppas nu att vi kan återkomma och ta fler som möjligen trott att de klarat sig för att den akuta situationen är över, säger Mats Löfving i en intervju med .

Polisen har förstärkt utrednings- och underrättelseverksamheten under veckan, och är enligt Mats Löfving nu bättre rustade än när upploppen inleddes. Då handlade mycket om att freda brandmännen på plats.

– Vi möttes av väldigt mycket våld. Vi hade väldigt mycket att göra för att säkra brandmännen. Vi hade nog med att freda oss och sköta grunduppgiften. Nu känner vi att vi är redo att växla upp ambitionsnivån, säger Löfving.

Länspolismästaren menar – efter all kritik som kommit mot polisens arbete – att myndigheten är självkritisk, men att bilden av att de boende i förorten bara är kritiska inte stämmer.

– Det finns ett helt blomsterbord på polisstationen i Västerort där vi får beröm.

Polisens eget resonemang om vilka som ligger bakom upploppen i förorterna har mynnat ut i att man tror att det handlar om tre grupper. Enligt länspolismästaren är det i huvudsak lokala ungdomar, där en del är kriminella sedan tidigare och en del ostraffade.

– Vi ser också mitt ibland de här en liten klick yrkeskriminella, som tar chansen att i anonymitetens skydd begå brott på det här sättet, säger Mats Löfving.

Vittnesmål om att ungdomar och boende i Husby kallats nedsättande ord av poliser på plats – som neger och apa – kallar länspolismästaren ”oacceptabelt”, förutsatt att uppgifterna stämmer. Några anmälningar har inte kommit in, påpekar han.

– Vi tar upp den här frågan, vilket görs vid varje utsättning innan vi går ut på varje arbetspass. Vi har god ordning på det här, vill jag påstå.

Mats Löfving har under veckan själv varit ute och deltagit i polisens arbete. Han har svårt att förstå vad som ligger bakom oroligheterna, och säger att inte ens kritik mot polisen kan motivera varför man ska bränna en bil eller skola.

Att förklara varför stämningen mellan polis och ungdomar blivit så konfrontativ är svårt, menar länspolismästaren.

– Det räcker med att jag går ur polisbilen, två sekunder, så är det fullt av trevliga människor där som vill snacka om vad som hänt. Ingen har en riktigt bra förklaring till vad som händer. Men det är trevliga samtal. Nästa stund möter vi maskerade människor, bensindunkar och bilar som tänds på i syfte att pricka en polis eller brandman med gatsten i huvudet.

– Det är en väldigt märklig situation, trots att vi inom polisen är vana vid det mesta.

Ekot