Huaröd

Byborna fick till sin egen häst- och idrottsplats

1:30 min

En toppmodern hästbana och drottsplats håller just nu på att byggas i byn Huaröd i Kristianstad kommun. En by med 250 hushåll. Och det är helt på bybornas eget initiativ som den 900 000 kronor dyra spontanidrottsplatsen blir av.

Lisa Clarin tittar ut mot grävmaskinerna som gör i ordning marken intill en av hästgårdarna i Huaröd. Hon är en av de hästintresserade byborna som står bakom satsningen. Från början var tanken att bygga ett ridhus för alla hästintresserade i byn. Men då landsbygdsutvecklingsprogrammet Leader ansåg att ett ridhus var för nischat för att få bidrag valde man att bredda sig. Och nu ska alla djur och idrottsintresserade kunna använda planen. Därav kom namnet spontanidrottsplats. 

– Det ska tillgängligt för så många som möjligt, gamla som unga, djur som bollar, säger Lisa Clarin. 

Vid en första anblick kommer det se ut som en helt vanlig sandplan med belysning. Men sanden är speciell. Med hjälp av ett vattensystem kan ytan göras fastare eller lösare beroende på vad den ska användas till. Dessutom kommer staketet runt planen vara gjort av specialplast som sviktar så man inte skadar sig om man faller. Något Lisas mor Madeleine Tjärvall ser fram gillar. 

– För sådana som jag som kommit lite till åren kommer det kännas tryggare att rida inhägnad. Man triller lite hårt nu för tiden så det ska bli skönt att trilla mjukt.

Runt 600 000 kronor kommer från Leader och resten kommer från privatpersoner och företag.