Efter fem orosnätter: Polisen begär förstärkning

1:57 min

Polisen i Stockholm har i dag gått in med en begäran om förstärkning från andra polismyndigheter i landet efter de senaste nätternas oro. Dessutom hoppas polien att fler helglediga personer som bor i dom oroliga områdena ska gå ut och nattvandra för att lugna ner stämningen.

 I natt brann återigen bilar och flera byggnader i Stockholmsområdet och ungdomar kastade sten. Kjell Lindgren är presstalesman vid Stockholmspolisen och förklarar varför man begär förstärkning.

– Man har gjort bedömningen att vi ska inte köra slut på våra egna resurser. Vi har rätt många evenemang här i Stockholms län den kommande perioden och då tittar vi åtminstone fram till mitten av juni.

Vad är det för förstärkning ni kommer att få?

– Vi kommer att få duktig personal från främst Skåne och Göteborg som är vana vid att jobba i storstadsmiljö. Vi är ganska säkra på att de kommer att vara till stor hjälp för stockholmarna.

I natt var femte natten som det var oroligt i Stockholms ytterstadsdelar. Förutom att ungdomar satte eld på ett 30-tal bilar, så brann två skolor i Kista och Tensta, i polisstationen i Älvsjö, och dessutom i Jordbro centrum i Haninge.

13 ungdomar greps, de är misstänkta för skadegörelse och för att ha anlagt bränder. Även om polisen har som mål att jobba mycket med dialog så måste det till andra metoder också i de här situationerna, säger Kjell Lindgren.

– Det är ju en del som vi aldrig får glömma bort att prata med människor. Men vi tänker fortsätta att ingripa när brott begås och göra allt vad vi kan med våra verktyg för att få de här lagförda för brott för det är brottsliga handlingar när man slänger sten på polis och brandkår. Det är brottsligt att anlägga brand. Det är brottsligt att slå sönder andras föremål.

Mats Löfving, länspolismästare i Stockholm, säger att polisen räknar med att kunna gripa flera för oroligheterna. De första nätterna hade polisen fullt upp att freda sig vid insatserna under natten - men nu finns också en utbyggd utredningsorganisation, säger han.

– Vi har också växlat upp organisationen dagtid, utredningsorganisationen och underrättelseorganisationen, och vi har ett ordentligt bra bild- och filmmaterial att titta närmare på så vi hoppas nu att vi ska kunna återkomma och kunna ta fler som möjligen har trott att de har klarat sig för att den akuta situationen är över.