Linköping

30-tal avlägsnade vid demonstration

1:34 min

Cirka 35 motdemonstranter avlägsnades av polis i Linköping efter att ha försökt att ta sig till Sverigedemokraternas ungdomsförbunds demonstrationståg vid Stångebrofältet. Två personer satt under natten frihetsberövade misstänkta för anstiftan till våldsamt upplopp.

Under lördagseftermiddagen ordnade Sverigedemokraternas ungdomsförbund, SDU, en demonstration i centrala Linköping. Demonstrationen var ett avstamp inför nästa års val till Europaparlamentet, och SDU demonstrerade bland annat för ett utträde ur EU. Samtidigt samlades motdemonstranter från nätverket Östergötland mot rasism inte långt därifrån. Cirka 100 demonstranter från SDU och ungefär 150 motdemonstranter var på plats i Linköping, enligt polisen.

De avlägsnade motdemonstranterna ska enligt polisens presstalesman, Sofia Karlsson, ha försökt att rusa mot SDU:s samlingsplats vid Stångebrofältet, men stoppats på Tullbron. De kördes bort från platsen med buss.

I samband med avlägsnandet stängdes även en del av körfälten av för passerande trafik. Flera av de avlägsnade motdemonstranterna är misstänkta för våldsamt upplopp.

– Man väljer efter ett tag att vända på sig och rusa mot polisen. Därav finns misstanken om brott, säger Sofia Karlsson.

Dessutom har fyra motdemonstranter gripits, misstänkta för olika brott. Två av dem ska ha kastat föremål mot polisen, och misstänks för försök till våld mot tjänsteman. Den tredje misstänks för försök till anstiftan av våldsamt upplopp, och den fjärde för våldsamt upplopp.

SDU:s demonstranter kom så småningom fram till till Järnvägsparken, där man skulle hålla sina tal. Ett 90-tal poliser bevakade demonstrationerna och man hade spärrat av ett område runt parken för att skilja SDU-anhängare och motdemonstranter åt. Sofia Karlsson säger att man från polisens sida är nöjd med sin insats.

Motdemonstranternas trumma och megafon gjorde det till en början svårt att höra SDU:s talare. Jacob Hoffsten, från Västervik, var en av motdemonstranterna. Han tycker att motdemonstrationen var lyckad.

– Jo, det är mycket folk här och man ser tydligt att SDU är impopulära. Ingen är här för att stödja dem, alla är här för visa sin avsky mot dem, säger han.

Gustav Kasselstrand, förbundsordförande för SDU, tycker att man trots störningarna fick fram sitt budskap, men han tycker att polisen borde ha stoppat dem som störde demonstrationen.

– Man måste omedelbart stoppa mötesstörare, och beslagta trummor och liknande som stör den allmänna ordningen. Det är helt enkelt inte rimligt att partier som sitter i Sveriges riksdag ska få sina möten störda med trummor och liknande. Det skulle inget annat parti acceptera, säger han.