Inga tecken på att upploppen är organiserade

2:04 min

Totalt har 29 personer gripits i samband med oron i förorterna, flera av dem är tidigare dömda för olika brott. Enligt polisen är de inte organiserade sinsemellan.

– Jag har inte fått några indikationer på att det skulle vara något större organiserat kriminellt samröre på det sättet, säger åklagare Charlotta Stege, som utreder ett fall som rör våldsamt upplopp i Norsborg i natt, där fyra unga män är misstänkta.

De fyra männen greps i natt i en bil i Norsborg, och de är nu anhållna misstänkta för bland annat grov skadegörelse och våldsamt upplopp.

De fyra är i 20-årsåldern, och alla förnekar brott. De är alla kända av polisen sedan tidigare. En av dem är dömd för våldsamt motstånd och grovt vapenbrott efter att ha beväpnat sig med en tårgaspistol på en nattklubb i Stockholm.

Han är även sedan tidigare dömd för försök till våld mot tjänsteman, våldsamt motstånd och brott mot knivlagen. En annan av de fyra männen som anhölls i dag väntar på en rättegång vid Södertälje tingsrätt, där han står åtalad för stöld.

Totalt sitter tio personer anhållna i södra Stockholm, för oroligheterna där.

I norra Stockholm finns en handfull mål som rör oroligheterna i och Kring Husby.

Den 18-åring som häktades i går är den mest brottsaktiva av de misstänkta där. Sedan tolv års ålder har han varit omhändertagen enligt lagen om vård av unga. Han är dömd för rån i Uppsala, och för att ha slagit en polis i bakhuvudet med en glasflaska. Vilket ledde till att polisen sköt mannen i benet.

I ett annat mål med koppling till oroligheterna i Husby är fyra tonåringar misstänkta. Några av dem har brottsdebuterat mycket tidigt, och bland de tidigare brotten syns exempelvis snatteri, olaga hot, ringa narkotikabrott och brott mot knivlagen. Men även tyngre brott som grov misshandel, rån och våld mot tjänsteman.

De här tonåringarna kommer inte häktas, enligt åklagaren Andreas Nyberg.

– I de fallen så har ungdomarna omedelbart skeppats iväg från arresten till behandlingshem, säger Andreas Nyberg.

Även åklagare Andreas Nyberg säger att han inte sett någon koppling till någon organisation, i utredningarna kring upploppen i Husby.

Den bilden bekräftas av Jörgen Ohlsson, som är polisens utredare för de brott som skett i anslutning till oroligheterna i norra Stockholm. Han säger till Ekot att det framför allt handlar om unga killar med mer eller mindre strulig bakgrund, som inte är organiserade.

Han säger även att de som nu är misstänkta bor - eller har bott - i området. Att vissa är skrivna på andra håll i landet kan förklaras med att de är skrivna på den adress där deras behandlingshem ligger, enligt polisens utredare Jörgen Ohlsson, som också säger att de yngsta misstänkta som han nu utreder är 12 år gamla. De greps i Husby där de också bor.