Upplopp kan påverka utländsk investeringsvilja

1:52 min

Många utländska medier har rapporterat om kravallerna i Stockholms förorter. Händelserna påverkar Sverigebilden, och till och med utländska företags vilja att investera i Sverige, hävdar banken SEB.

– Det är ju de som är intresserade av att investera i kronan eller i svenska statspapper. När man gör en sådan analys så tittar man ju både på hur det ekonomiska läget är och lite om hur det politiska läget är, det är ju en del av en sådan analys. Men så länge det inte påverkar stabiliteten när det gäller regeringsbildning och liknande så tror jag att det får små effekter, säger Håkan Frisén, prognoschef på SEB.

Så det här är mer som en varningssignal då eller?

– Ja, en mycket tidig varningssignal skulle jag säga.

Banken SEB skriver i ett nyhetsbrev att "globala investerare har god anledning att tveka inför Sverigeinvesteringar".

Att några hundra ungdomars kravaller skulle kunna skaka Sverigebilden till den grad att utländska investerare drar öronen åt sig, det var det ingen som trodde för några dagar sedan. Men Ekots egen Loukas Christodoulou, svensk-brittisk producent på Radio Sweden, har plötsligt blivit uppringd av kollegor från när och fjärran.

– Ja, det har ringt två från två olika BBC-kanaler, en från Österrike och från holländska radion, vissa utländska medier har rapporterat att ”hela Stockholm brinner”, jag tycker att många verkar finna ett nöja i att säga ”jaha, Sverige, du är inte så bra som folk trodde”.

Men Tim Newburn, kriminolog på ansedda London School of Economics, tror inte effekten blir särskilt stor till slut.

– Det krävs det mer än några dagars kravaller för att påverka Sverigebilden, säger Tim Newburn.

Händelserna i Stockholm skiljer sig från upploppen i till exempel London. Det förekommer ingen plundring av affärer, dessutom äger kravallerna inte rum på ställen där stora investerare vill satsa pengar.

– Tyvärr, det är så det är, säger Tim Newburn.