Polisen förbereder sig för nya upplopp i Vivalla

Polisen i Örebro söker nu vittnen till de bilbränder och andra brott som skedde i områdena Vivalla, Brickebacken och Oxhagen i natt och igår kväll. Samtidigt förbereder de sig för nya upplopp.

Ingen är gripen och polisen vill ha hjälp av allmänheten. De är också intresserade av bilder som kan ha tagits i samband med upploppet.

Polisen har förberett sig för att liknande händelser kan ske i kväll och i natt, berättar Örebropolisens kommunikationschef Mats Nylén.

– Vi tänker se till så att vi har gott om poliser i tjänst så att vi kan ingripa om det händer någonting, säger han.

Det var på fredagskvällen det hela började, och det var bostadsområdet Vivalla som drabbades först.

– Mellan 25 och 40 personer var på väg mot Vivalla i Örebro och hade dunkar med brännbar vätska i. Minst fem fordon har brunnit, och en polisstation i området har vadaliserats, säger Mats Nylén, kommunikationschef vid polisen i Örebro län.

Det har också brunnit på Vivallaskolan, så att ett klassrum blivit förstört.

– 22.20 var det mellan 100 och 150 personer i Vivalla, säger P4 Örebros reporter som var på plats, Karwan Tahir.

En polis har blivit skadad, efter att personer kastat in sten genom rutan på en polisbil. Ett 30-tal poliser fanns på plats.

– Efter det här med Husby har det blivit så här. Det är småungar som vill imitera det som hänt. Det här är onödigt, säger två ungdomar i Vivalla.

Mats Nylén tror att det som har hänt är kopplat till Stockholmsupploppet.

– Vi vet att när det händer sådana här saker på andra ställen, så sprider det sig, säger Mats Nylén.

Även i Linköping var natten orolig. Av 13 larm mellan klockan 01-05 var 11 larm om misstänkt anlagda bränder enligt Räddningstjänst på plats.

Där rapporterar polisen om bilbränder, husvagnsbränder, omfattande skadegörelse på en skola i Skäggetorp och dessutom ska någon eller några ha försökt att sätta eld på en förskola.

Efter upploppen i Vivalla i Örebro på fredagskvällen spred sig oroligheterna till Brickebacken, på andra sidan stan. Minst en bil sattes i brand under natten och ytterligare en på lördagsmorgonen. Det var i Brickebacken en polis skadades när ungdomar kastade sten mot en polisbil. Polisen fick glassplitter i ögonen och fick föras till sjukhus.

Även i bostadsområdet Oxhagen i Örebro sattes en bil i brand.

Polisen förbereder sig nu för ännu en orolig natt i Örebro.

Socialdemokratiska kommunalrådet Lena Baastad, som är ordförande för kommunstyrelsen, säger att det som hänt är oacceptabelt.

– Det är en grupp kriminella personer som ställer till stor skadegörelse för många människor. Det skapar också en oro, säger hon.

Lena Baastad har följt händelserna och säger att hon ska besöka de utsatta områdena under dagen.

– Vi måste se till att barnen kan gå till Vivallaskolan på måndag efter branden, säger hon, men påpekar att det som hänt i första hand är en fråga för polisen.