Lugnare natt i Stockholm – oroligt på andra håll

2:21 min

I Stockholmsområdet har ett 30-tal bilbränder rapporterats i natt, men polisen talar ändå om den lugnaste natten på hela veckan.

– Om man ska göra någon form av jämförelse, så har vi till exempel i natt inte blivit utsatta för någon form av stenkastning vid något tillfälle, och det har inte räddningstjänsten heller. Vi har inte haft några upploppsliknande situationer, säger Stockholmspolisens presstalesperson Kjell Lindgren.

Stockholmspolisen, som har fått förstärkning från Västra Götaland och Skåne, grep en person under natten.

18 personer omhändertogs för ordningsstörande beteende vid Mälarhöjdens tunnelbanestation. Mest har det för Stockholms del alltså handlat om bilbränder i natt, på en rad olika platser.

Men Jens Ahlstedt, som är brandförman på Storstockholms brandförsvar, och som bland annat släckte en brand i Tensta, vittnade ändå i natt om en lugn stämning.

– Det här är vår andra bilbrand i kväll, och så har vi haft containerbrand.

Men ni blev inte attackerade på något sätt den här gången?

– Nej, nej, vi har inte känt av någon hotbild i kväll i alla fall. Och det är jättemånga vuxna ute, och många föreningar, säger han.

Samtidigt som det från Stockholmspolisens sida beskrivs som den lugnaste natten hittills i veckan, har oroligheter blossat upp i andra städer.

I Linköping har flera bilar satts i brand, liksom husvagnar och husbilar.

– Vi har även haft en skola och en förskola, där man försökt anlägga bränder, säger Torbjörn Lindqvist på polisen i Östergötland.

Kopplar ni inom polisen ihop det här med de oroligheter som har varit i Stockholmsområdet?

– Ja, det finns väl inget annat att säga än att det här är någon form av avknoppning på det.

I Örebro utsattes polisen i går kväll för stenkastning, och en polis skadades av glassplitter efter att en sten kastades genom rutan på en av polisbilarna.

– Det har varit  25-40 ungdomar som har sprungit runt i Vivallaområdet, och haft med sig dunkar med brännbar vätska. De har tänt eld på ett antal fordon, och man har även tänt eld på Vivallaskolan, så att ett klassrum har blivit brandskadat. Man har även begått skadegörelse mot vårt poliskontor i Vivalla centrum, och så har man också kastat sten mot polispersonal på platsen. Så det har begåtts ett antal brott, säger Mats Nyhlén, som är informationschef på Örebropolisen.