Löfven om kravallerna: Viktigt ta reda på varför

2:12 min

En av få politiker som besökt Husby den gångna veckan är socialdemokraternas partiledare Stefan Löfven. Han åkte dit för att försöka förstå oroligheterna.

– Det viktiga är att ta reda på varför sådant här uppstår. Det var därför jag åkte till Husby, för att prata med människor där. Jag träffade ungefär sju personer, säger Stefan Löfven i Ekots lördagsintervju.

Husby är en av många utsatta stadsdelar och förorter i Sverige med hög arbetslöshet och unga som inte klarar skolan.

Men det är ändå inte den mest utsatta området.

Varför det brinner i Husby, men inte i bruksorter där också många unga män går arbetslösa, och går ut skolan utan godkända betyg, är svårt att svara på, enligt Stefan Löfven.

– Problemet är långtidsarbetslösheten. Varför det inte brinner på olika ställen, ja den analysen kan man hålla på att göra. Men vi har ett problem i Sverige med ökade klyftor, säger han.

Men varför just i Husby?

– Jag har inte hunnit göra någon djupgående analys av varför. En del är överraskade och trodde kanske det kunnat hända någon annanstans. Men jag konstaterar att vi har sociala problem i Sverige som helhet.

Men de sociala problemen i förorter som Husby är inget nytt fenomen. Även när Socialdemokraterna styrde – i Stockholms stadshus och i regeringen – var de sociala problemen stora.

– Jag är den första att erkänna att allt inte var perfekt under Socialdemokraternas ledning heller. Men det är de politiska budskapen som är viktiga nu, att samhället finns där för dig. Du ska ta ditt ansvar, du ska sköta dig, gå i skolan, inte bränna bilar. Men vi hjälper till, säger Socialdemokraternas partiledare Stefan Löfven.