Nattvandrare räddar skolor från vandalisering

1:29 min

Under de senaste nätternas oroligheter i Stockholms förorter har flera skolor vandaliserats. Men med stort engagemang från allmänheten som vandrar kring skolorna har flera skadeförsök avvärjts, enligt det vaktbolag Stockholm stad anlitar.

– Vi är jättemånga föräldrar från området som har engagerat oss, det finns jättemånga goda krafter som jobbar tillsammans. Efter händelsen med Kista Montessori var vår primära uppgift att bevaka alla skolor och förskolor, säger Dilovan Baram, som nattvandrade för fjärde natten i rad i Husby.

Flera hundra personer är ute och vandrar under nätterna i de områden i Stockholm som drabbats av förstörelse. Många har som främsta uppgift att bevaka just skolor.

Det handlar om föräldrar, grannar och tidigare elever.

Samtidigt har stadens vaktbolag ökat sin bevakning och flera skadeförsök har avvärjts säger skolborgarrådet i Stockholm, Lotta Edholm (FP).

– Jag vet åtminstone ett 20-tal skolor. Stora delar av våra skolor i södra Stockholm har de facto kunnat undvika skadegörelse på grund av att det varit så många människor som rört sig runt omkring, säger Lotta Edholm.

– Ja, vi har exempel på rektorer som faktiskt har sovit på sina skolor.

Det har varit oroligt sedan i söndags. Två personer har häktats och 30 personer har gripits, bland annat för försök till mordbrand, våldsamt upplopp och våld mot tjänsteman.

Stockholmspolisen har fått hjälp med polisresurser från Västra Götaland och Skåne.

Trots att det rapporterats om ett 30-tal bilbränder under natten talar polisen om den lugnaste natten under veckan.

Samtidigt har det varit oroligt också i andra städer, i Linköping och i Örebro. Polisen där tror det finns kopplingar till oroligheterna i Stockholm.