MP:s kongress säger nej till vinster i välfärden

1:56 min

När kongressen röstade om skrivningarna i partiprogrammet som handlar om vinster i välfärdsföretag vann den linjen som skärper formuleringarna.

På Miljöpartiets kongress blev det alltså återigen förlust för partiledningen nu på eftermiddagen.

Stora applåder för en med bokstävers mått mätt ganska liten förändring. För det handlar om ett ord – och det är huvudregel.

I partiprogrammets skrivningar om välfärdens utformning ville partistyrelsen att det skulle stå att eventuell vinst ska som huvudregel återinvesteras i verksamheten. Men de som ville ha bort ordet huvudregel vann alltså. Den nya skrivningen innebär att Miljöpartiet vill att eventuell vinst ska återinvesteras i verksamheten.

En viktig skärpning tycker miljöpartisten Karin Svensson Smith som bland många andra yrkat på att den här formuleringen skulle ändras.

– Det här kongressbeslutet underlättar för att alla skattepengar används för elevernas bästa. Det här orden gör att de här koncernerna inte ska känna sig välkomna i ett Sverige där Miljöpartiet har inflytande på skolan, säger hon.

Frågan om vinst i skolan i synnerhet och välfärden i allmänhet har debatterats flitigt, framförallt under Miljöpartiets förra kongress men även här i Västerås. Riksdagsledamoten Mats Pertoft som har suttit i friskolekommittén är en av dem som varit uppe i talarstolen flera gånger och pläderat för att ordet huvudregel ska vara kvar.

– Det som var viktigt med ordet huvudregel var att det inte alltid innebär att man måste återinvestera, säger han.

Applåderna var alltså högljudda efter beslutet – som av språkröret Åsa Romson betecknas som en skärpning av politiken.

– Vi hade från partistyrelsen en skrivning som vi tyckte täckte in den här inriktningen. Sedan är det kongressen som sätter sista handen vid formuleringarna. Då har jag all respekt för att man formulerar sig på det sättet, säger hon.