Stockholm

Viss oro i förorterna men lugnare än tidigare

Det har varit en del bilbränder i olika förorter under lördagskvällen och stenkastning mot polis har förekommit, men läget beskrivs som lugnare än tidigare i veckan.

– När det gäller bilbränder har det varit en del, utspritt på olika platser, men inte i så stor utsträckning som tidigare dagar, säger Lars Byström, presstalesperson för Stockholmspolisen.

Efter sex oroliga nätter i Stockholms ytterområden har polisen god beredskap för fortsatta oroligheter.

– Vi har en väl avvägd resurs i beredskap, ungefär som tidigare, säger Lars Byström.

Polis på plats i bland annat Vårberg och Rinkeby utsattes för stenkastning sent på kvällen, men ingen polis kom till skada i samband med det och ingen person greps.

Det förekom medieuppgifter om oroligheter i Rinkeby under kvällen, en person misshandlades. Polisen är förtegen om omständigheterna kring misshandeln.

– Personer misshandlas tyvärr, det händer, men vi kopplar inte samman det med några större oroligheter. Jag har sett att viss media beskriver det som mycket stökigt i Rinkeby, men vår bedömning är att det är relativt stabilt, säger Lars Byström.

Ett gripande i Jordbro ledde till att polisen fick använda tårgas då den gripnes kamrater försökte frita honom.

– Polisen fredade sig med spray och utsattes då för stenkastning, men det finns ingen uppgift om att någon kommit till skada, säger Albin Näverberg, informatör vid Stockholmspolisen.

Ekots reporter blev vittne till ett större gripande vid Telefonplan vid 21.30-tiden. Enligt Lars Byström har tolv personer gripits, misstänkta för förberedelse till grov misshandel, men det är inget som kopplas till veckans oroligheter.

– Vi kopplar inget samman, säger Lars Byström.

Senare på kvällen greps ytterligare fyra personer på en helt annan plats.

Ekot/P4 Stockholm