Robben hjälte för Bayern München

0:58 min

Han har missat avgörande chanser i flera stora finaler. Nu rullade han in målet som gav Champions League-bucklan. Arjen Robben stal segern åt Bayern München.

Förra året missade Arjen Robben en straff i Champions League-finalens förlängning. Och 2010 missade han ett friläge i VM-finalen.

Men på lördagen fick holländaren revansch.

I den 89:e minuten rullade han in 2-1 för Bayern München - och såg därmed till skjuta hem Champions League-titeln.

Det var dock Dortmund som inledde den heltyska finalen bäst. Underdogen satte högsta fart från första signal och pressade Bayern stenhårt. Förhandsfavoriten såg nästan chockad ut och hade väldigt svårt att få igång spelet.

Dortmund skapade ett flertal farliga chanser, men Manuel Neuer i Bayern-målet räddade allt och lite till.

När matchklockan tickade upp mot 30 minuter gled initiativet över till Bayern, och det blev Dortmund-målvakten Roman Weidenfellers tur att visa klassen.

0-0 stod sig dock halvleken ut.

Inledningen av den andra halvleken var en kopia av den första. Dortmund pressade och stressade, och Bayern visste inte vad de skulle ta sig till.

Men nu tog det inte lika lång tid för dem att spela upp sig. Och då kom också ledningsmålet. Arjen Robben tog sig in i straffomrdet, och spelade bollen längs med mållinjen till Mario Mandzukic som enkelt rullade den i mål.

Dortmund behhövde bara knappa tio minuter på sig för att svara. Marco Reus tog sig in i straffområdet och sparkades ner av Dante. Brassen som redan var varnad, undkom på något sätt att bli utvisad.

Ilkay Gundogans straff var stensäker. Målvakten åt höger, bollen åt vänster och det var likaläge med 20 minuter kvar.

Bayern fortsatte dock framåt. Neven Subotic räddade på mållinjen, Weidenfeller stoppade skott av David Alaba och Bastian Schweinsteiger.

Förlängning verkade vänta.

Då klev alltså Robben fram, med en och en halv minut kvar. Ribéry krånglade fram bollen, Robben smet mellan försvararna och rullade in 2-1.

Dortmund orkade inte svara igen. Champions League-titeln till Bayern München.

Mikael Widerberg
mikael.widerberg@sverigesradio.se