Fortsatt insats men lugnare nätter i Stockholm

1:38 min

Den senaste nätterna med bråk och bilbränder i Stockholms förorter tycks nu ha lugnat ner sig. Trots det kommer polisen försätta ha en hög närvaro i områdena.

– Vi ska fortsätta vara ute i Stockholms förorter. Vi kommer att ha utökad närvaro i förorterna så länge det behövs och lite till, vi planerar långsiktigt. Vi pratar om åtskilliga dagar och veckor framöver, säger Kjell Lindgren, Stockholmspolisens presstalesman.

Oroligheterna började i Husby i söndags kväll, för en vecka sedan, och har redan spridit sig till andra delar av Stockholm.

Det har också varit oroligt i andra städer, till exempel i natt då flera bilar brann i Lysekil. Totalt under veckan har över 40 personer gripits, bland annat för våldsamt upplopp och förberedelse till mordbrand. 17 har anhållits och en person sitter häktad.

Många har gripits för att ha förberett attacker mot polisen, bland annat genom att lägga upp lager av sten på vissa platser, tex vid broar och fontäner.

– Man startar en situation eller larmar om en situation i syfte att polis och räddningstjänst ska dyka upp på platsen, och sen drabbas de som kommer av en typ av överfall. Det är ett fenomen som vi har sett tidigare, här i Stockholm och i övriga Sverige, säger Kjell Lindgren.

Många har engagerat sig för att få ett stopp på bråken. Fryshuset i Stockholm som bland annat arbetar med unga för att förbättra deras chanser att växa och utvecklas, letar just nu lokaler i Husby för deras projekt Frysbox.

Pernilla Johansson är verksamhetsansvarig, hon är dessutom före detta världsmästare i thaiboxning och var tidigare polis i Husby.

– Nu vill vi försökta starta upp i Husby och ha en träningslokal där. Och kunna erbjuda ungdomarna en plats att få träna och i dialogen har de tillfälle att utveckla självförtroende och självkänsla med hjälp av dialogledare från Fryshuset, säger Pernilla Johansson.